Ārstu biedrība brīdina: Uzturēšanās tikko remontētās skolu telpās var izraisīt vēzi (92)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: asha susan, CC BY-NC-ND 2.0

Latvijas Ārstu biedrība izteikusi aicinājumu visiem skolēnu vecākiem - «Neļaujiet bērniem apmeklēt skolu, ko vēl remontē vai kur remonts tikko pabeigts!»

Aicinājumu Ārstu biedrība argumentējusi ar daudzveidīgo ķīmisko savienojumu klātbūtni skolu remontos izmantotajos materiālos, uzsverot, ka tieši šādā veidā bērns var iedzīvoties astmā, vai alerģijās, portālu «Apollo» informēja Ārstu biedrībā.

Kā norāda ardoveselības ārsts , profesors Ivars Vanadziņš - «Neviena no sintētiski radītajām krāsām vai līmēm, kā arī neviens no sintētiskajiem mēbeļu vai segumu materiāliem nav pilnīgi nekaitīgs veselībai, vismaz to ekspluatācijas sākuma posmā, kad no tiem turpina izdalīties šos materiālus veidojošās vai ražošanas procesā izmantotās vielas.» Uzsverot, ka remonta sekas bērni un skolu personāls jutīs vismaz līdz nākamajam remontam.

«Varat paši minēt, vai skolu remontu darbu veikšanai, kur būvdarbu veicēja izvēlē dominē tikai zemākās cenas princips un izvēlēto materiālu kvalitāte netiek īpaši prasīta, vienmēr tiek izvēlētas kvalitatīvākās krāsas un materiāli? Un vai šāda «lētākā cena» ilgtermiņā neizmaksās daudz, daudz dārgāk?» jautā Vanadziņš.

Latvijas Ārstu biedrība savos komentāros ir skarba, aicinot vecākus un skolotājus domāt par audzēkņiem un arī savu veselības stāvokli. Biedrība arī aicinājusi skolotājus streikot: «Mīļās skolotājas! Alifātiskie aldehīdi un aromātiskie ogļūdeņraži, kas izdalās no svaigi nokrāsotas grīdas, ir kancerogēnas vielas! Jums nav jāsaslimst ar vēzi tikai tāpēc, ka kāds nav paspējis skolu izkrāsot vasaras pirmajā pusē! Jūs neesat pelnījušas pavadīt visu garo darba dienu gāzes kamerā. Ja jūsu skola vēl tiek krāsota vai remontēta, streikojiet tūlīt!»

Komentāri (92)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu