Seju aizsedzoša apģērba aizliegums Francijā radījis vēl lielākus draudus (81)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AslanMedia, CC BY-NC-ND 2.0

Tieši piecus gadus pēc tam, kad Francijā aizliedza seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu, profesors, kurš daudzus gadus pavadījis studējot šī aizlieguma ietekmi, atklāj – tas ir cietis pilnīgu neveiksmi un pat radījis draudus Francijai.

Lai gan sabiedriskās domas aptauja liecina, ka vairums Francijas iedzīvotāju atbalsta tā saukto islāma apģērba burkas aizliegumu, dažiem ekspertiem, kas studējuši aizlieguma ietekmi, ir pavisam cits stāsts.

Socioloģe, kura šo jautājumu pētījusi desmit gadus atzīst, ka aizliedzot seju aizsedzošu apģērbu, Francija piedzīvojusi totālu neveiksmi. Viņa savos izteikumos ir skarba, piebilstot: «Mēs radījām monstru!»

Viņa apgalvo, ka tas valstī ir radījis islamofobiju, un musulmaņu ekstrēmistiem licis sajust lielāku nepieciešamību sacelties pret Francijas valsti.

«Tiem, kas devās cīnīties uz Sīriju teica, ka šis likums ir viens no iemesliem, kas viņus mudināja to darīt. Viņi to uztvēruši kā sazvērestību pret islāmu. Tā rezultātā tika nodota ziņa, ka islāms Francijā nav vēlams,» uzsvēra socioloģe.

«Vairāk kā 2000 sievietes, kas valkāja nikabu līdz 2010. gadam nebija nekāds drauds franču sabiedrībai, atšķirībā no tiem pašmāju džihādistiem, kas radījuši reālus draudus mūsu tautai. Tie ir cilvēki, kas vēlas nogalināt, viņi vienkārši grib būt mocekļi,» viņa sacīja.

Savukārt aizstāvji, kas 2010. gadā Francijā pieņēma seju aizsedzoša apģērba aizliegumu uzsvēra, ka tā galvenais mērķis bijis aizliegt kādam slēpt savu identitāti. Atbalstītāji arī uzsvēra, ka tas varētu veicināt godu un cieņu pret sievietēm. Tiem, kuri aizliegumu pārkāpa, tika piemērots 150 eiro sods.

Islamofobija Francijā darbojoties pat ļoti labi, atzinusi socioloģe, piebilstot, ka sabiedrībai vienmēr bijis uzskats, ka seju aizsedzošo «plīvuru» islāma ticības sievietēm piespiež valkāt vīrieši, taču viņa atzīst, ka nekad nav satikusi sievieti, kura to nebūtu darījusi pati no savas gribas.

Socioloģe vēlreiz uzsver, ka 2010, gada aizliegums tikai veicināja islamofobiju Francijā: «Mēs tagad dzīvojam sabiedrībā, kur ir normāli aizvainot musulmaņus,» norādot uz vairākiem incidentiem, tostarp mēģinājumus sievietēm no sejas noraut aizsegu.

Viņa piebilda: «Jo vairāk šīs sievietes tiek apvainotas, jo vairāk valda uzskats, ka islāmticīgie Francijā netiek pieņemti.»

Pēc aizlieguma Francijā parādījušās vēl vairāk nikaba valkātājas, tādējādi parādot savu attieksmi pret valsti, kura ierobežo viņu tiesības, vēsta ārvalstu medijs «Thelocal».

Komentāri (81)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu