Starptautiskā izmeklēšanas komisija nāk klajā ar galīgo ziņojumu par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu (709)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Lidsabiedrības «Malaysia Airlines» reisa MH17 lidmašīna virs Austrumukrainas pagājušajā gadā tika notriekta ar Krievijā ražotu zenītraķeti «Buk», iepazīstinot ar starptautiskās izmeklēšanas komisijas secinājumiem, otrdien paziņoja Nīderlandes Drošības pārvalde (OW).

Preses konferencē, kas tika sarīkota Hilzes-Raienas militārajā lidlaukā, OW priekšsēdētājs Čibe Justra pavēstīja, ka raķetes kaujas galviņa eksplodējusi kreisajā pusē pie lidmašīnas «Boeing 777» lidotāju kabīnes.

«Reisa MH17 lidmašīna avarēja, jo ārpusē līdzās lidmašīnai iepretim pilotu kabīnei kreisajā pusē eksplodēja kaujas galviņa,» sacīja Justra. «Šī kaujas galviņa atbilst raķetei, kas var tikt uzstādīta uz «gaiss-zeme» raķešu sistēmas «Buk».»

Kaut arī izmeklētāji nav precīzi noteikuši vietu, no kuras raķete tika izšauta, kartē, kas tika parādīta žurnālistiem, skaidri iezīmēts apvidus Doņeckas reģionā, kas atradās prokrievisko kaujinieku kontrolē.

Reisa MH17 lidmašīnas avārijas dienā virs konflikta zonas Ukrainas austrumos tika veikti 160 komerclidojumi.

Pāri konflikta zonai lidoja teju visi operatori, «jo neviens neuzskatīja, ka apdraudēta ir civilā aviācija», atzina Justra.

Izmeklēšanas komisijas ziņojumā arī secināts - bija pietiekami daudz liecību, lai slēgtu gaisa telpu virs Ukrainas austrumiem, «šādi īstenojot piesardzības pasākumus», tomēr šo soli Ukrainas valdība nav spērusi, viņš sacīja.

Kā otrdien tika apliecināts upuru ģimenēm, pasažieri un apkalpe zaudēja samaņu trieciena brīdī un nepieredzēja ciešanas, lidmašīnai gāžoties lejā.

Kas ir atbildīgs par raķetes izšaušanu, ir nākamais jautājums, uz kuru tuvinieki grib saņemt atbildi.

Ukraina un rietumvalstis uzskata, ka raķeti izšāvuši Krievijas karavīri vai arī Krievijas atbalstītie kaujinieki.

OW ziņojums ir «svarīgs ķieģelis» izmeklēšanā par vainīgo noskaidrošanu, Hāgā norādīja Nīderlandes premjerministrs Marks Rute.

«No manas puses būtu priekšlaicīgi jebko teikt par Krievijas līdzdalību,» piebilda premjers.

Savukārt valsts kontrolētais Krievijas koncerns «Almaz-Antey», kas ražo raķetes «Buk», otrdien noraidīja Nīderlandes izmeklētāju atzinumus.

Krievijas izmeklēšanas ziņojumi liecinot - ja Malaizijas lidmašīna tika notriekta ar raķeti «Buk», raķete tika izšauta no Zaroščenskes ciemata, kas tobrīd atbilstoši Maskavas apgalvojumiem esot atradies Ukrainas spēku kontrolē, preses konferencē sacīja «Almaz-Antey» vadītājs Jans Novikovs.

Atbilstoši jūlijā veiktā eksperimenta rezultātiem izšautās raķetes modelis esot daudz vecāks, nekā iepriekš domāts, viņš sacīja.

Šī informācija nodota Nīderlandes izmeklētājiem, taču nav ņemta vērā, sacīja Novikovs.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks traģēdijā vainoja Krievijas drošības dienestu.

«Man personīgi nav nekādu šaubu, ka tā bija Krievijas specdienestu plānota operācija, kuras mērķis bija civila lidaparāta notriekšana,» Ministru kabineta sēdē sacīja valdības vadītājs.

OW, kas vadīja izmeklētāju starptautisko komandu, ziņojumā uzstāja, ka konflikta piemeklētām valstīm ir vairāk jārūpējas par civilo lidaparātu aizsardzību.

Tomēr OW arī uzsvēra, ka tās uzdevums nav bijis noteikt, kas izšāvis raķeti. Ar to atsevišķas krimināllietas ietvaros nodarbojas Nīderlandes prokuratūra.

Tuviniekiem atsevišķas tikšanās gaitā Hāgā demonstrēta animēta sprādziena rekonstrukcija. Kā pastāstīja viens no upuru tuviniekiem Robijs Ēlers, izmeklētāji uzskata, ka viņu mīļajiem nav bijis nekādas nojausmas par to, ka viņus gaida nāve.

«Viņi mums teica - ir 0% varbūtība, ka cilvēki lidmašīnā kaut ko juta vai ka viņiem būtu bijusi kāda nojausma par to, kas notiek,» sacīja Ēlers.

Žurnālistiem gaisa spēku bāzē arī parādīta daļēji atjaunota lidmašīna, kas salikta kopā no atlūzām.

«Pat ja ziņojumā nav nosaukts atbildīgo vārds, tas mums vienalga ļauj aizvērt dažas durvis, sniedz dažas atbildes,» sacīja Pjērs Šardoms - beļģis, kurš katastrofā zaudēja 51 gadu veco brāli Benuā.

Kā LETA jau ziņoja, pagājušā gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna «Boing 777», nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņus.

Komentāri (709)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu