«Apollo» iesaka: 10 pieturvietas, kurās piestāt «Staro Rīga» ietvaros (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad gaismas festivāls «Staro Rīga» sākās Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18.novembrī. Dodoties uz Rīgas centru valsts jubilejā noteikti neizdosies nepamanīt nevienu no «Staro Rīga» objektiem, tomēr esam apkopojuši 10 pieturvietas, kurās pēc plkst. 18.00 būs prieks piestāt un apskatīt, ko festivāls mums sarūpējis šogad!

 

Brīvības ceļš

Kur? Laukums pie Saeimas ēkas, Jēkaba iela 11

Nākamgad svinēsim Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas 25.gadadienu. Esam ceļā uz mūsu valsts simtgadi. Šādos nozīmīgos brīžos pārdomājam, kas mūs ir veidojis par tiem, kas esam šodien. Ir svarīgi neaizmirst, kā tika atjaunota Latvijas neatkarība. Spraigākie notikumi Latvijas neatkarības atjaunošanas procesā bija Neatkarības deklarācijas pieņemšana 1990.gada 4.maijā, 1991.gada janvāra barikādes un konstitucionālā likuma pieņemšana tā paša gada 21.augustā, pasludinot pilnīgu Latvijas brīvību. Latvijas Republikas Saeima ar interaktīvas grāmatas palīdzību aicina iepazīt Latvijas jaunāko laiku brīvības ceļa lielos stūrakmeņus un pārdomāt, kādu vēlamies Latviju veidot nākotnē.

Objekta autori un realizētāji: Saeimas Sabiedrisko attiecību birojs, PXB

 

Es zīmēju Rīgu

Kur? Rātsnama fasāde, Rātslaukums 1

Rātsnama ēka katru gadu kļūst par vienu no iecienītākajiem gaismas festivāla «Staro Rīga» objektiem. Šogad uz ēkas skatāmi mazo rīdzinieku zīmējumi – Rīgas bērni un jaunieši uzzīmējuši savu pilsētu – Rīgu. Katram no mums ir sava pilsētas sajūta – tās ir dzimtās vietas, pazīstamās ielas, nami un parki, pilsētas klasiskie un arī pavisam jaunie vaibsti. Katrs redz savu pilsētu mazliet savādāku, katram tā saistās ar kaut ko citu, tādēļ festivāla apmeklētājiem vēl interesantāk būs pētīt dažādos Rīgas zīmējumus, kas atdzīvojas uz Rātsnama fasādes.

Objekta autori un realizētāji: Rīgas bērni un jaunieši, UNTITLED studios

 

Piedzīvo ziemeļblāzmas brīnumu

Kur? Berga Bazāra iekšpagalms, Marijas iela 13/3

Gatavojoties savai 25 gadu jubilejai, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā gaismas festivāla «Staro Rīga 2015» ietvaros piedāvā piedzīvot norvēģu fotogrāfa Hjetila Skogli (Kjetil Skogli) dokumentēto ziemeļblāzmas brīnumu, kas Ziemeļu tautām asociējas ar lapsas astes sagrieztām sniega vērpetēm, debesu vārtiem, karavīru nenogurstošajām cīņām, vai dejojošām vecām meitām. Katru vakaru plkst. 19.30 un 20.30 video instalācijas laikā labākie Rīgas kori, spēlējot ūdens skaņotas glāzes, izpilda Ērika Ešenvalda pasaulslaveno kompozīciju «Zvaigznes».

Objekta autori un realizētāji: Hjetils Skogli (Kjetil Skogli), Ēriks Ešenvalds, Renārs Vimba, Dainis Juraga, Uģis Ezerietis, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā.

 

#9Premjeri

Kur? Ministru kabineta ēka, Brīvības bulvāris 36

Objekts «#9Premjeri» ir ar iedzīvotāju iesaisti radīts interaktīvs gaismas stāsts par Latvijas starpkaru perioda deviņiem Ministru prezidentiem. Uz Ministru kabineta ēkas fasādes tiek demonstrēts animēts video sižets par deviņiem premjeriem. Objekta apmeklētāji ar mūsdienīgām un inovatīvām tehnoloģijām var aizpildīt īpašu testu, kur datorprogramma ģenerē šodienas personas un pagātnes Ministru prezidenta kopbildi. Process tiek demonstrēts uz ēkas sienas, kur pēcāk tiks parādīta arī izveidotā kopbilde.

Objekta autori un realizētāji: Latvijas Republikas Ministru kabinets

 

Brīvosta staro

Kur? Rīgas brīvostas pārvalde, Kalpaka bulvāris 12

2015.gada septembrī Rīgas brīvostā par godu Rīgas ostas 815 gadu jubilejai norisinājās starptautiska foto akcija «Osta.Cilvēks.Vēsture.». Akcijas mērķis bija, apkopojot Rīgas ostas vēsturiskās fotogrāfijas un, fiksējot ostas dzīvi šodienā, radīt dokumentālu foto arhīvu, kurā atspoguļota ostas ikdiena, darba ritms, vēsturiskā izaugsme un sasniegumi. Akcijas rezultātā tapa izstāde, kuru «Staro Rīga 2015» ietvaros Rīgas brīvostas pārvalde piedāvā aplūkot citos apstākļos un citā vidē – uz unikālās Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas fasādes, kas atrodas vienā no skaistākajiem Rīgas parkiem – Kronvalda parkā.

Objekta autori un realizētāji: biedrība «Rīgas brīvostas padome», fotostudija Imagine

 

Virtuālās iedvesmas Rīga

Kur? Rātsnama pasāža, Mazā Jaunavu iela

Objekts «Virtuālās Iedvesmas Rīga» demonstrēs, kā virtuāli iespējams ceļot uz jebkuru vietu pasaulē. Šoreiz ceļojums būs pa Rīgu – Rātsnama pasāžas telpas pārvērtīsies par fantāziju Zaķusalu, ko virtuāli apbūvējuši Tallinas iedzīvotāji. Šis projekts ar nosaukumu «Pasaule bez arhitekta? / World Without Architect?» sākotnēji pārstāvēja Latviju Tallinas Arhitektūras biennālē, kurā apmeklētājiem tika piedāvāta iespēja virtuālā telpā uzbūvēt māju, veidojot mājas arhitektūru un dizainu pēc saviem ieskatiem. Objektā to, kā virtuālais televīzijas tornis pārtop fiziskā, demonstrē Mass Portal 3D printeris.

Objekta autori un realizētāji: Gunita Kuļikovska, Madara Villere, Leonards Kalniņš, Kaspars Kalnišs, Ēvalds Urtāns

 

Horizonts

Kur? Brīvdabas atpūtas parks «Egle», Kaļķu iela 1a

Objekts «Horizonts» ir virtuāls gaismas tunelis, ko veido lāzera stars, kas pārvieto skatītāju metafiziskā telpā. Objekta autori, apvienojot vairākas gaismu tehnoloģijas, radījuši netveramu gaismas tuneli, kas ar attēla un skaņas sintēzi aicina ikvienu nokļūt šķietami citā pasaulē. Objekta iespaidīgais izmērs un izmantotās tehnoloģijas rada īpašās sajūtas un nebijušu pieredzi ikvienam «Horizonta» skatītājam. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Viļņā.

Objekta autori un realizētāji: Vėjas Aliukas, Pavelas Volginas (Lietuva)

 

Trīs zvaigznes

Kur? Brīvības piemineklis

Patriotisms un valstiskuma sajūta savulaik rosināja Latvijas iedzīvotājus saziedot līdzekļus, lai uzceltu Brīvības pieminekli, kas ir kļuvis par Latvijas nacionālo simbolu. Pieminekļa trīspadsmit skulpturālās grupas un ciļņi ataino Latvijas vēsturi un kultūru, tajās iekļautie simboli stāsta par latviešu tautas varonību, kultūras estētisko un ētisko avotu spēku. Brīvības piemineklis šogad atzīmē 80. dzimšanas dienu – tas savu atklāšanu piedzīvoja 1935. gada 18. novembrī.

Meklējot Latvijas māju sajūtu patriotismā, audiovizuālais gaismu uzvedums uzsver un cildina pieminekļa skulpturālās grupas, ļaujot ieraudzīt pieminekli jaunā gaismā. Uzvedumā skan Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes dziesma «Trīs zvaigznes».

Objekta autori un realizētāji: Māris Kalve, Kalvestudija, Eventech

*18. novembrī objekts apskatāms no plkst. 21:20

 

Lāzeru labirints

Kur? Vērmanes dārzs

Vērmanes dārza tumsā festivāla apmeklētājus sagaida “Lāzeru Labirints”. Vai esat gatavi elpu aizraujošam piedzīvojumam, kas vedīs cauri lāzeru tīklam? Lāzera staru virkne rada pārsteidzošu vidi, kas uz brīdi ļauj iejusties īsta ļaundara lomā. Uzmanies no caururbjošajiem sarkanajiem stariem, kas jāpārvar, lai sasniegtu labirinta izeju! Objekta ideja radusies no filmām, kurās dārglietas apsargā lāzeru labirinti, kuriem jātiek cauri, lai piekļūtu dārgumiem. Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Tallinā, Viļņā un Rīgā.

Objekta autori un realizētāji: Helen Tikka (Igaunija), Valgusfestival

 

A Light Was Called...

Kur? AB dambis (objekts apskatāms no 11.Novembra Krastmalas)

Rīta ausmas pirmais mirklis, brīdis, kad sākas gaismas ceļš debesīs – visa jaunā sākums. Tas ir apliecinājums gaismas uzvarai pār tumsu un tā ir māju sajūta, kas aicina celties, mainīties un radīt. Pilsētvides gaismas staru instalācija atklāj šī gada koncepcijas pamatuzstādījumu – aicinājumu nerimtīgi tiekties uz gaismu – ne tikai fizisko, bet arī gara gaismu – meklēt, neapstāties pie sasniegtā un tiekties uz jauniem apvāršņiem.

Gaismu instalāciju veido lieljaudas gaismu iekārtas, kuru stari redzami gan Daugavmalā, gan lielākā attālumā pilsētvidē.

Objekta autori un realizētāji: Normunds Bļasāns, Kompānija NA

*18. novembrī objekts apskatāms no plkst. 21:15

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu