Eksperti atklāj, kā viņiem izdevies izskaitļot Malaizijas lidmašīnas notriecējus (260)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

«Bellingcat» pētnieku eksperts Eliots Higinss pastāstījis, kā organizācijai izdevies noskaidrot 20 Krievijas karavīru vārdus, kuri ir iesaistīti Malaizijas lidmašīnas notriekšanā virs Ukrainas. 

Kā vēsta «Deutsche Welle», atsaucoties uz Higinsu, sākotnēji tika identificēts zenītraķešu komplekss «Buk», no kura tika palaista liktenīgā raķete. Viņš norādīja, ka eksperti, balstoties uz Krievijas pilsoņu uzņemtajām fotogrāfijām laika posmā no 2014.gada 23. līdz 25.jūnijam, atpazina «Buk» militārajā kolonnā, kas tajā laikā atradās Krievijas teritorijā.

«Mums izdevās noskaidrot, no kurienes devās šis konvojs - tā bija 53.zenītraķešu brigāde pie Kurskas. Mēs, balstoties uz šo informāciju, sākām meklēt informāciju par šo brigādi, kas vien ir pieejama,» teica Higinss.

Pēc tam eksperti noskaidroja, kuri karavīri konkrēti bija šajā kolonnā, kā arī viņu lomu brigādē. Pēc tam tika izskaitļots, kurš ar vislielāko ticamību tika saistīts ar raķetes palaišanu - komandierus, kuri deva pavēli par raķetes palaišanu, kā arī autovadītājus un raķešu sistēmas operatorus. Līdz ar to izdevās atrast to nelielo grupu ar cilvēkiem, kuri ir saistīti ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu.

«Ir 20 cilvēki, kuri pamatā piedalījās šajos notikumos, taču ir vēl 70-80 kareivji, kuriem arī kaut kas ir zināms par lidmašīnas notriekšanu. Viņu vārdi mums arī ir zināmi, un šos datus arī nodevām izmeklētājiem. Mums ir izdevies izveidot ļoti detalizētu pārskatu par karavīru personībām un viņu lomu šajā noziegumā,» uzsvēra Higinss.

Vēl viņš paskaidroja, kādā veidā eksperti uzzināja par karavīru piederību Krievijas armijai. Tika noskaidrots, ka vairāki karavīri publicēja internetā attēlus ar dežūru žurnālu, kur bija redzams, kuri karavīri dienēja attiecīgajā nodaļā 2014.gada vasarā.

Iepriekš vēstīts, ka 2014.gada 17.jūlijā virs Donbasa apgabala Ukrainā tika notriekta Malaizijas lidmašīna, kas bija ceļā no Amsterdamas Nīderlandē uz Kualalumpuru Malaizijā. Šajā katastrofā gāja bojā visi 298 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.

Komentāri (260)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu