Vai un kāds ir pedofila profils Latvijā? (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jam343, CC BY-SA 2.0

«Ļoti maza daļa cilvēku ir psihiski slimi brīdī, kad veikuši dzimumnoziegumu,» apliecina Probācijas dienesta speciāliste darbā ar dzimumnoziedziniekiem Sanita Jakuševa.

Ar plašāku ieskatu tajā, kas ir dzimumnoziegums, kas tiek darīts ar pedofiliem Latvijā, kāpēc persona veic šādas darbības un kāds ir pedofila profils VI ikgadējā Starptautiskā konferencē vardarbības pret bērnu novēršanai «Seksuālā vardarbība pret bērnu attiecas arī uz Tevi» stāstīja S.Jakuševa.

«Dzimumnoziegums ir seksuāla rakstura darbības, kas notikušas kaut kādu draudu rezultātā. Šo gadījumu rezultātā ir arī upuris, kurš nav bijis spējīgs pretoties,» konferencē norādīja Probācijas dienesta speciāliste.

Probācijas dienests savu darbu veic ar cilvēkiem, kuri jau ir notiesāti. «Strādājam ar vīriešiem, jo metodes, kuras izmantojam, ir pētītas tikai uz vīriešiem, bet protams ir arī sievietes, kuras veic seksuālas pretlikumīgas darbības,» sacīja Jakuševa.

Ļoti maza daļa cilvēku esot psihiski slimi brīdī, kad veikuši dzimumnoziegumu. «Tie ir ticami fakti, kas balstās uz pētījumiem un liek domāt, ka tā tomēr nav slimība, bet cilvēka domāšana, paradumi, uzskati, kas liek viņam rīkoties pretlikumīgi,» pauda Probācijas dienesta speciāliste.

«Ja runājam par (pedofila) profilu, tad noteikti piekritīsiet, ka nav tāda vienota profila. Tā nav kaut kāda īpaša grupa. (...) Tas var būt jebkurš cilvēks, kurš ikdienā mums paiet garām vai var stāvēt ar mums vienā veikalā, skatīties vienu filmu,» norādīja Jakuševa.

Katram dzimumnoziedziniekiem parasti esot savs stāsts, kāpēc viņš šādi rīkojas. Un visbiežāk tas notiek tāpēc, ka trūkst specifisko prasmju veidot attiecības.

Parasti tie esot cilvēki, kuri šādā veidā mēģina risināt kādas emocionālas problēmas. Tomēr esot arī tādi, kuriem dzimumnozieguma īstenošana vienkārši sagādā baudu.

«Šie noziegumi tiek veikti apzināti un ir iepriekš plānoti,» piebilst Jakuševa.

Probācijas dienesta speciālisti ar dzimumnoziedziniekiem strādā terapeitiski, kas nozīmē - mēģina «mainīt domāšanu».

«Piemēram, dzimumnoziedzinieks bērna smaidu var uztvert kā atļauju stāties ar viņu seksuālās attiecībās,» pedofila domāšanas veidu raksturo speciāliste. Šādi cilvēki situāciju interpretē, balstoties uz savu pieredzi un izpratni par lietām.

«Tas, ko mēs (Probācijas dienests) vēlamies, ir mainīt šos slimīgos uzskatus. Kad tie ir atpazīti, tad pretī tiek piedāvāti labās dzīves mērķi,» veidu, kādā tiek ietekmēts noziedznieka domāšanas veids atklāja Jakuševa.

Visas darbības cilvēkā iesākoties ar domām, kas saistītas ar fantāzijām, tāpēc strādājot ar dzimumnoziedziniekiem Probācijas dienesta speciālisti ļoti lielu darba daļu pievērš pedofila fantāzijām, jo tās attīstās un parādās arī noziedzīgajā nodarījumā.

Jakuševa uzsver, ka visi noziegumi tiek veikti ar iepriekšēju nodomu, lai gan pedofils to var pilnībā noliegt: «Dzimumnoziedznieki noliegs visu vai minimizēs savu noziegumu, teiks, ka noziegums nekādi nav saistīts ar viņa domāšanu. «Kas jūs domājat – es par to vien domāju?» Tā viņi visbiežāk saka.»

Ļoti bieži no pedofiliem dzirdama atrunāšanās ar alkohola reibumu. Tiek minēta arī pieķeršanās vai seksuālo attiecību piedāvājumi.

Pedofils apgalvos, ka vairāk tā nedarīs. «Tomēr līdzeklis pret šiem nodarījumiem ir tikai kontrole. Šīs darbības nav vienreizējs pasākums,» apliecināja Probācijas dienesta speciāliste.

Grūtības, ar kurām darbā ar pedofiliem Probācijas dienesta speciālistiem nākas saskarties, ir noliegums, agresivitāte, manipulēšana. Lai tam tiktu pāri, nepieciešams ilgs laiks. «Visas šīs lietas ir vajadzīgas, lai (pedofils) vispār veiktu šo noziegumu,» norādīja Jakuševa.

Tomēr viņa uzsver, ka Probācijas dienesta darbs nav saistīts ar padomu došanu, atkārtotu notiesāšanu, vainošanu vai moralizēšanu. «Tas noteikti nedarbosies,» sacīja speciāliste.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu