Sudraba: Ar NSL nenotiek sarunas par valdības veidošanu (29)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ar partiju «No sirds Latvijai» (NSL) nenorisinās sarunas par valdības veidošanu, aģentūrai LETA sacīja NSL līdere Inguna Sudraba.

Politiķe pauda pārliecību, ka trīs koalīcijas partijas vēlas izveidot tikai šo spēku veidotu valdību. Koalīcijas partneru sarunās vērojamā «klaigāšana» uzskatāma vien par publisku izrādīšanos, lai apriešanos «pavilktu garumā», tādējādi palielinot cenu par sadarbošanos, norādīja Sudraba.

Jau vēstīts, ka sarunas par valdības veidošanu nenotiek arī ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA). LRA jau ir paziņojusi, ka neatbalstīs Ministru prezidenta kandidāta Māra Kučinska (ZZS) vadītu Ministru kabinetu, aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Taujāts par iepriekš kuluāros izskanējušo informāciju, ka šajā jautājumā pastāvot sarunu «sagataves» ar mazajām partijām, Liepiņš norādīja, ka šādu ziņu parādīšanās vērtējama kā sabiedrisko attiecību gājiens. Šādi apgalvojumi tiekot apzināti izplatīti, jo valdošajiem spēkiem nepatīk situācija, kad Saeimā strādā kāda partija, kas ir pateikusi, ka nepiedalīsies tādas valdības darbā, kura nemainīs līdzšinējo valdīšanas praksi. Koalīciju neapmierinot tas, ka pastāv partija, «kas spēj distancēties no naudas dalīšanas mašinērijas», pauda politiķis.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav sākusi sarunas par valdības veidošanu ar mazajām partijām un tas arī nav dienaskārtības jautājums, aģentūrai LETA sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Taujāts par šādu sarunu iespēju, Krauze norādīja, ka sarunas ar mazajām partijām var tikt sāktas tikai tad, ja tajās tiks nopietni apspriesta šo spēku iesaiste valdībā. Taču pašlaik ZZS nav apspriedusi iespēju par tāda dialoga sākšanu, un tas arī nav dienaskārtībā.

Politiķis piebilda, ka šādas sarunas būtu teorētiski iespējamas tad, ja nāktos sākt apspriedes par plašas, piecu partiju koalīcijas izveidi. Vaicāts, vai šādā piecu partiju koalīcijā piedalītos nevis visa «Vienotība», bet tikai daļa šīs partijas frakcijas, Krauze atbildēja lakoniski: «To mēs nezinām.»

Kā ziņots, «Vienotība» ar ZZS arī šodien vēl nevienojās par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, tomēr «Vienotība» pauda gatavību atteikties no prasības vadīt Tieslietu ministriju un Satiksmes ministriju, pretī iegūstot citu ministriju vadības grožus.

Tagad «Vienotība» paudusi gatavību vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Veselības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju, Ārlietu ministriju un Iekšlietu ministriju.

Komentējot «Vienotības» vēlmi pārraudzīt jaunajā valdībā VARAM, nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka tas vēlreiz pierāda, ka «Vienotības» mērķis nav kādas konkrētas ministrijas pārraudzība, bet gan dzīt strupceļā valdības veidošanas sarunas, izvirzot pretenzijas uz VL-TB/LNNK ministrijām.

ZZS noraida iespēju, ka veselības ministra amatu topošajā valdībā varētu neieņemt pašreizējais ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis šodien pēc politiskā spēka valdes sēdes apstiprināja, ka ZZS ir pilnībā pret to, ka Belēvičs varētu zaudēt veselības ministra amatu.

Kučinskis ceturtdien, 28.janvārī, uz sarunām par jaunās valdības veidošanu aicinājis gan partijas «Vienotība», gan nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvjus.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu