Kamēr naftas cenas krīt, EM izstrādā biogāzes ražotājiem labvēlīgus noteikumus (66)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Līdz ar naftas cenu samazinās arī gāzes cena. To ir patīkami izjust gāzes paterētājiem, tomēr ir uzņēmēji, kuriem tā dēļ radušās problēmas. Tie ir biogāzes ražotāji, no kuriem «Latvenergo» elektrību iepērk par gāzes cenai piesaistītu tarifu. Nu šie uzņēmēji panākuši, ka Ekonomikas ministrija izstrādājusi tiem izdevīgus noteikumus, lai novērstu zaudējumus, kas radušies gāzes cenu krituma rezulātā, vēsta TV3 raidījums «Nekā personība».

Likums pieprasa «Latvenergo» iepirkt elektroenerģiju no biogāzes ražotājiem par paaugstinātu tarifu, kas lielā mērā piesaistīts gāzes cenai. Līdz ar naftas cenu tā pēdējā gada laikā būtiski kritusi no 277 līdz 206 eiro par 1000 kubikmetriem. Samazinājusies arī cena, kādu «Latvenergo» maksā biogāzes ražotājiem. No 166 līdz 133 eiro par megavatstundu. Latvijas biogāzes asociācija vērsusies Zemkopības ministrijā ar lūgumu atrast kompensāciju, lai lielās biogāzes zemnieku saimniecības neciestu no cenu izmaiņām.

Saruna par fiksēto gāzes cenu notikusi Zemkopības ministrijā 22.janvārī, kur biogāzes ražotāji tikušies ar ekonomikas un zemkopības ministru. «Nekā personīga» rīcībā esošā sarakste liecina, ka asociācija uzstājīgi pieprasījusi ministrijai palīdzēt biogāzes saimniecībām.

Dažas dienas pirms valdības apstiprināšanas biogāzes ražotājiem izdevās izcīnīt sev izdevīgus noteikumus Ekonomikas ministrijā. Noteikumu autors – valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs. Noteikumi paredz, ka gāzes cena, pēc kuras aprēķinātu tarifu, būtu tāda pati, kā pirms gada - 270 eiro par 1000 kubikmetriem. Tas ļautu biogāzes ražotājiem atgūt zaudēto ceturto daļu no ienākumiem.

Biogāzi ražo apmēram 20 lielās saimniecībās. To īpašnieki labi saprotas ar politiskajām partijām, ir to pastavīgie ziedotāji. Daudz atbalstījuši ZZS. Agrofirmas «Tērvete» biogāzes ražotni 2013.gada jūlijā atklāja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Ražotnes akcionārs Vitatuts Paškausks ziedojis Zaļo un zemnieku savienībai 10 000 latus.

Uzņēmējs Jevgēņijs Kisiels ZZS savulaik pārskaitījis 3000 latus. Viņam pieder divas biogāzes ražotnes. Viena Auros, viena pie Daugavpils. Viņa ieskatā valstij ir pienākums atbalstīt biogāzes ražotājus.

Arī citi biogāzes lielražotāji ir bijuši partiju sponsori. Biogāzes asociācijas valdes locekļu vidū ir ziedotāji ZZS, LPP/LC, Zatlera Reformu partijai, Nacionālajai apvienībai un Vienotībai.

Projekts uz valdību būtu jāvirza jaunajam ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam. Dūklavs jau gājis pie viņa un prasījis, lai nevelk garumā, lauksaimnieki gaida. Ašeradens nu ir neizpratnē, ko darīt. Jūt, ka ZZS spiediens nerimsies un kaut ko lemt vajadzēs. Tomēr arī izprot, ka projekts nozīmē apgrūtināt «Latvenergo» ar lielākiem maksājumiem tikai tādēļ, ka 20 ietekmīgiem lauksaimniekiem tirgus izmaiņu dēļ radušies zaudējumi. Tāpēc Spirononova, Reiznieces-Ozolas un Dūklava radītos noteikumus pagaidām pieturēs.

Obligātais elektroenerģijas iepirkums par paaugstināto tarifu viemmēr ir bijis politisko cīņu lauks. Pirms septiņiem gadiem, kad ekonomikas ministrs bija tēvzemietis Kaspars Gerhards, visas kvotas biogāzes ražošanai tika vienam uzņēmējam, TB/LNNK atbalstošajam liepājniekam Andrim Griģim. Tomēr viņš tā arī biomasas ražošanu neīstenoja.

Arī vēja un HES biznesā iespējas tikt pie garantētas peļņas nav bijušas vienlīdzīgas. Pie iespējām tikuši politiķi un viņu draugi. Andra Šķēles ģimene attīstījusi vēja spēkstaciju. Aigara Kalvīša ģimene – mazo HES.

Komentāri (66)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu