Latvijā norisinās leģionāru atceres dienas pasākumi (245)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kā jau katru gadu 16.martā, arī šogad pie Brīvības pieminekļa, Lestenes brāļu kapos un citur Latvijā notiks Otrā pasaules kara latviešu leģiona piemiņas pasākumi, kas ierasti izraisa plašu rezonansi, jo pulcē arī pretēja viedokļu paudējus. Arī šogad Brīvības piemineklis ir apjozts ar barjerām, lai rūpētos par drošību.

Paredzams, ka no plkst.7 līdz 13 sapulci otrpus Brīvības pieminekļa laukumam rīkos biedrība «Nacionālo karavīru atbalstam». Iecerēts, ka tajā piedalīsies 30 cilvēki, un kā pasākuma mērķis norādīts «atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona Otrā pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem».

Savukārt divas stundas vēlāk, no plkst.9 līdz 15, sapulci-piketu teritorijā pie Bastejkalna rīkos biedrība «Latvijas Antinacistiskā komiteja».

Tikmēr no plkst.11 līdz 13 gājienu maršrutā Jāņa baznīca-Skārņu iela-Kaļķu iela-Brīvības piemineklis pieteikusi biedrība «Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa». Organizācijas mērķis ir ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, iecerēts, ka tajā piedalīsies 100 personas.

16.martā gaidāmajos leģionāru piemiņas pasākumos pie Brīvības pieminekļa un Lestenes brāļu kapos plāno piedalīties liela daļa nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK Saeimas deputātu. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) šodien piedalīsies leģionāru piemiņas dievkalpojumā Rīgā, Jāņa baznīcā, un pēc Latvijas Nacionālo karavīru biedrības aicinājuma apmeklēs piemiņas pasākumu Lestenes brāļu kapos. Viņa pauda, ka šajos pasākumos ir iespēja runāt ar cilvēkiem un skaidrot Latvijas vēsturi.

Par 16.martu Latvijas valdības nostāja ir konsekventa - šī nav oficiāla piemiņas diena. Oficiāli Latvija kritušos karavīrus piemin 11.novembrī, iepriekš, skaidrojot vēsturiskos notikumus, iepriekš uzsvērusi Ārlietu ministrija.

Valsts policija un Drošības policija šodien, leģionāru piemiņas dienā, strādās pastiprinātā režīmā saskaņā ar speciālu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plānu. DP neizslēdz iespēju, ka pasākumus varētu apmeklēt radikāli tendētas personas.

Šodien notiks arī divi piketi - sabiedriski aktīvā juriste Ieva Brante kopā ar domubiedriem no plkst.9 līdz plkst.9.30 piketēs Rīgā, Antonijas ielā 2, iepretim Krievijas Federācijas vēstniecībai ar mērķi «atgādināt Krievijai par nodarītiem noziegumiem pret Latviju Otrā pasaules kara laikā», bet no plkst.9.30 līdz 10 pikets iepretim Vācijas vēstniecībai Raiņa bulvārī 13 ar analoģisku mērķi - lai «atgādinātu Vācijai par nodarītiem noziegumiem pret Latviju Otrā pasaules kara laikā».

Komentāri (245)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu