Ķuzis: Riski saistībā ar 16.marta pasākumiem nav lielāki kā citus gadus (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts policijas rīcībā nav informācijas, ka riski, kas saistīti ar šodien Rīgā plānotajiem leģionāru piemiņas dienas pasākumiem, būtu lielāki nekā citus gadus, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» atzina VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis.

Viņš akcentēja, ka policijai šodienas darba plāns ir skaidrs - ir saprotami definēti darba uzdevumi un iepriekš izstrādāta, pārbaudīta un «pieslīpēta» taktika, kā efektīvi atturēt pretēju viedokļu paudējus no fizisku konfliktu situācijām.

Kopumā policija esot pilnībā gatava nodrošināt kārtību šodien Brīvības pieminekļa apkārtnē plānotajos pasākumos, lai katrs varētu paust savu viedokli, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības un ievērojot likumos noteiktās normas. «Skaidrs, ka ir neizbēgama verbālā konfrontācija, bet VP galvenais uzdevums ir nepieļaut fizisku konfliktu izcelšanos,» sacīja Ķuzis.

Policijas priekšnieks atzīmēja, ka saistībā ar leģionāru piemiņas dienas pasākumiem īpaši satiksmes apgrūtinājumi šodien nav gaidāmi, tomēr uz īsu brīdi varētu būt apgrūtināta transporta kustība pa Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī pie «Laimas» pulksteņa, kā arī gājēju kustība Brīvības pieminekļa apkārtnē.

LETA jau ziņoja, ka nolūkā izvairīties no pretēju viedokļu paudēju fiziskiem konfliktiem tradicionālajos leģionāru piemiņas dienas pasākumos, šodien jau agrā rīta stundā Brīvības pieminekļa laukums apjozts ar dzeltenajām policijas barjerām. Pēdējos gados šādas barjeras pie pieminekļa tiek uzstādītas ik 16.martu.

Kā novēroja LETA, neraugoties uz barjerām, rīta pusē ap plkst.7 Brīvības pieminekļa laukums vēl bija brīvi caurstaigājams, tā tuvumā dežūrēja vien pāris pašvaldības policisti, bet nekas cits neliecināja par šodien gaidāmajiem pasākumiem.

Arī aģentūras LETA sastaptie garāmgājēji pauda vienaldzīgu attieksmi pret šodien plānotajiem leģionāru piemiņas pasākumiem, to organizētājiem un viņu pretinieku aktivitātēm.

Kā ziņots, VP šodien, leģionāru piemiņas dienā, strādās saskaņā ar speciālu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plānu, kas izstrādāts sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm. Policijas galvenais uzdevums būs nodrošināt, lai pasākumā nenotiktu pretēju viedokļu paudēju fiziskas sadursmes.

Konkrēts drošības pasākumos iesaistīto policistu skaits netiek atklāts, taču solīts, ka arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, Brīvības pieminekļa apkārtnē būs redzami Speciālo uzdevumu bataljona vīri.

Pirmie leģionāru dienas pasākumi pieteikti plkst.7, kad Brīvības pieminekļa laukuma operas pusē uz sapulci sāks pulcēties biedrība «Nacionālo karavīru atbalstam». Iecerēts, ka tajā piedalīsies 30 cilvēki, un kā pasākuma mērķis norādīts «atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona Otrā pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem».

Savukārt divas stundas vēlāk, no plkst.9 līdz 15, sapulci-piketu teritorijā pie Bastejkalna rīkos biedrība «Latvijas Antinacistiskā komiteja». Laikā no plkst.11 līdz 13 tiks aizliegts izmantot skaņu pastiprinošas ierīces.

Plkst.10 notiks ikgadējs piemiņas dienas dievkalpojums Svētā Jāņa baznīcā.

Savukārt no plkst.11 līdz 13 gājienā maršrutā Jāņa baznīca-Skārņu iela-Kaļķu iela-Brīvības piemineklis dosies biedrība «Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa». Organizācijas mērķis ir ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, iecerēts, ka tajā piedalīsies 100 personas.

Šie pasākumi ar analoģiskiem mērķiem pašvaldībā tika pieteikti arī pērn.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad Latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Trešā reiha bruņotajos spēkos Latviešu leģiona sastāvā.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu