Eksperimentālais kino vakars ar Maiklu Higinsu kinoteātrī «Kino Bize» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Turpinot pērn novembrī aizsākto programmu «Eksperimentālā kino vakari» kinoteātrī «Kino Bize», programmas vadītāja Ieva Balode reizi mēnesī rīko arvien jaunus seansus ar iespēju klātienē satikt ārvalstu filmu veidotājus. 23. aprīlī plkst. 19.00 kinoteātrī «Kino Bize» gaidāms kino mākslinieks Maikls Higins (Michael Higgins) no Īrijas, kurš būs atvedis līdzi savas 16mm kino filmas, dalīsies stāstos par pašatklātām tehnikām darbā ar analogo kino filmu, kā arī stāstus par savu radošo darbību eksperimentālā kino nozarē Dublinā. 

Higins (dz.1982.) ir kanādiešu izcelsmes kino mākslinieks no Dublinas, kas savu kino un mākslinieka karjeru aizsācis 2005. gadā. Iedvesmojies no kino un vizuāliem naratīviem, viņa darbi sevī ietver dažādas analogās un digitālās tehnoloģijas un interesi par cilvēka laika un telpas uztveri. Strādājot ar dažādu izmēru analogajām kino filmām un pašrocīgi veidotām kinokamerām, Higins uzsver savu darbu veidošanas procesu kā ļoti intīmu un personisku pieredzi.

Higins ir viens no biedriem 2004. gadā izveidotajā Dublinas eksperimentālā kino biedrībā - Experimental Film Society (EFS), kā arī brīvajā laikā kopā ar draugu rīko eksperimentālus pasākumus «Open Night Cinema», kas apvieno skaņas mākslu, filmu instalācijas un improvizētas performances Dublinas pamestajos industriālo ēku rajonos. Viņa jaunākā filma «At One Fell Swoop» šobrīd ceļo pa starptautiskiem avangarda kino festivāliem un daļu no tās oriģinālajiem materiāliem Higins piedāvās apskatīt arī kinoteātrī «Kino Bize».

Viņa radošajā portfolio ir jau vairākas īsmetrāžas un pilnmetrāžas filmas, kuras tikušas rādītas Īrijā, ASV, Lielbritānijā, Itālijā, Spānijā, Skotijā, Brazīlijā, Krievijā, Irānā un citur.

23. aprīļa skatē Maikls piedāvās skatītājiem ieskatīties viņa 16mm filmu oriģinālos – sākot ar mākslinieka darbības pirmsākumiem no 2010. gada līdz pat mūsdienām. Materiāli, kas tapuši uz dažādu laiku kino filmām, kamerām, kuras nereti Higins būvējis pats (piemēram, materiāli, kas filmēti pērn Irānā uz 16mm pašdarinātas pinhole kinokameras); materiāliem, kas apstrādāti īpašā autortehnikā, attīstot filmu ar rokām vai ļaujot uz tās iedarboties dabas struktūrām. Higins piedāvās ielūkoties viņa nesen tapušās, iepriekš kinoteātrī «Kino Bize» jau rādītās, pilnmetrāžas filmas «At One Fell Swoop» (2015) oriģinālajos kadros, salīdzinot tos ar jau vēlāk apstrādātajiem digitālajiem materiāliem, analizējot abu mediju atšķirības.

Tāpat autors ļaus skatītājiem noskatīties viņa 43 minūšu garo filmu «The Poorhouse Revisited» (2012), kas tapusi no atrastas, novārtā pamestas un laika iedarbībā bojātas 16mm filmas materiāliem, kas uzņemti režisora Frenka Steipltona (Frank Stapleton) 1996. gada filmā «Poorhouse», kurā attēlota Īrija Lielā mēra laikā. 15 gadus vēlāk filmas materiāli tika atrasti pamesti kādā Dublinas nomalē, atrestaurēti un pārmontēti jaunā Maikla Higinsa filmā. Tikšanās ar Maiklu Higinsu notiks angļu valodā.

Programmas turpinājumā 21. maijā gaidāma tikšanās ar brazīliešu izcelsmes mākslinieku duetu DISTRUKTUR (Gustavo Jahn, Melissa Dullius), kas jau desmit gadus dzīvo Berlīnē, kur aktīvi veido eksperimentāla naratīva filmas, kā arī piedalās Labor Berlin kinolaboratorijas uzturēšanā. Savukārt 18. jūnijā gaidāma māksliniece Rozalinda Faulera (Rosalind Fowler) no Lielbritānijas, kuras darbi to antropoloģiskās, pētnieciskās un vizuāli poētiskās valodas dēļ plašāk pazīstami laikmetīgās mākslas kontekstā; tie ir izstādīti prestižākajos Lielbritānijas galeriju un mākslas centros.

Pasākuma programma notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu