Meitas pievienojās «Islāma valstij»: Māte pastāsta par savām ciešanām (40)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com

Oulfa Hamronī dzīvo Tunisijā, viņa ir pusmūža sieviete – četru meitu māte. Viņas dzīve ne ar ko neizceļas, atskaitot faktu, ka abas vecākās meitas atstājušas mājas, lai pievienotos teroristu grupējumam «Islāma valsts».

Šobrīd Hamronī cīnās ar domu par meitu atgriešanos Tunisijā, tāpat viņa cenšas nepieļaut, lai džihādistu kustībai pievienotos mājās palikušās jaunākās meitas. Viņas ir 11 un 13 gadus vecas, māte baidās, ka meitenes varētu izvēlēties tādu pašu ceļu, kā viņu māsas, jo dzīvo tādas pašas ideoloģijas varā.

Simtiem ārvalstnieku ir devušies uz Sīriju un Irāku, lai sāktu jaunu dzīvi, saskaņā ar «Islāma valsts» likumiem. Hamronī meitas džihādistiem pievienojušās Lībijā.

Radikalizētās meitenes un sievietes «Islāma valstij» pievienojas galvenokārt tāpēc, lai apprecētos ar grupējuma kaujiniekiem. Tur jaunās sievietes loma ir būt mātei, kas audzina nākamās paaudzes kaujiniekus.

Rahmai ir 17 gadu, viņa kļuvusi par sievu vecākajam «Islāma valsts» komandierim Tunisijā. Pirms sešiem mēnešiem viņa dzemdējusi bērnu.

Hamronī stāsta, ka abām vecākajām meitām ļoti patika rokmūzika. Rahma mēdza spēlēt ģitāru un bieži uzturējusies puišu kompānijā.

Hamronī ir grūti stāstīt par notikušo, valdot asaras viņa atzīst, ka vispirms «Islāma valstij» pievienojusies viņas vecākā meita Gofrana, bet pēc tam Rahma.

«Es biju laimīga, ka manas meitas respektēja Islāma reliģijas tradīcijas, valkāja nikābu, skatījās tikai reliģiskus raidījumus un izvairījās no kontakta ar vīriešiem,» atceras Hamronī. Abas meitenes pilnībā bija atteikušās no Rietumu tradīcijām.

Līdz 2014. gadam viss bija mierīgi. Abas meitenes apmeklējušas reliģiskās ceremonijas un piekopušas reliģiozu dzīvi, taču vēlāk, ar sociālo mediju palīdzību, viņas uzzināja par teroristu grupējumiem. Viņas piekāra džihādistu karogu savā istabā, tas bija mirklis, kad Hamronī bija zaudējusi kontroli pār savām meitām.

Vecākās māsas sāka ietekmēt arī jaunākās Hamronī meitas. Viņas nopirka rotaļu pistoles, mācot māsām, kā tās darbojas. Gofrana un Rahma arī rādīja mazajām māsām dažādus video, kuros bija redzams kā «Islāma valsts» grupējuma bērni lieto īstus šaujamieročus.

Viņas praktiski izmantoja video materiālus, lai apmācītu māsas, kā kļūt par labām cīnītājām.

2014. gadā abas vecākās meitenes devās uz Lībiju, lai pievienotos džihādistu grupējumam. Kopš tā laika Hamronī savas meitas nav redzējusi. Viņa atzīst, ka pirms neilga laika viņu sazvanīja Lībijas policija, apgalvojot, ka meitenes atrodas cietumā, vēsta «Washingtonpost».

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu