Agneses Krivades un Kates Krolles performance «Mala» (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Performance «Mala» veidota laikmetīgās mākslas festivālam «Survival Kit», kura tēma šogad ir «sabiedrības akupunktūra». Māksliniece Kate Krolle un dzejniece Agnese Krivade kopā ar astoņu cilvēku komandu radījušas skaņas, gaismas, teksta un kustības terapijas telpu, kurā apmeklētājs varēs gan ļauties ārstnieciskajai iedarbībai, gan saglabāt mākslas baudītāja perspektīvu.

Performanci iedvesmojusi zinātnieku un romantiķu radītā leģenda par 52Hz vali - nezināmas sugas īpatni, kura saucienu no 1989. līdz 2004. gadam Atlantijas okeānā reģistrēja ASV armijas zemūdeņu pretizlūkošanas hidrofoni. Neviena no zināmajām vaļu sugām nespēj nedz saukt, nedz dzirdēt 52 hercu frekvencē, tādēļ, pieņemot, ka vaļa sauciena galvenais mērķis ir sasaukt dzimumpartneri, tas popkultūrā kļuvis zināms kā vientuļākais valis pasaulē. Tomēr mēs vēlamies piedāvāt savu versiju par šo stāstu.

Gribam runāt par pieskaršanos sev. Nejauša kustība tumsā var kļūt par atslēgu uz jaunu pasauli. Tas, no kā mēs gribētu citus un arī sevi «ārstēt» šajā «sabiedrības akupunktūras» istabā, ir nepatīkamas sajūtas, kas ceļas no neuzmanības pret sevi. Tumsa un vienatne, ja no tām necenšas bailēs izrauties, bet vienkārši paliek un vēro, var kļūt par Sv.Jāņa no Krusta apdzejoto «dvēseles tumšo nakti», kurā dzimst jauna sapratne par sevi un pasauli. Mēs vēlamies aicināt ieklausīties savā ķermenī un kustībā, lai apturētu prāta izmisīgo griešanos ap savu asi.

Terapijas norisē palīdz astoņi cilvēki, kurus vieno interese par introversiju un ķermeņa/prāta attiecībām. Mūsu vidū ir profesionāli un topoši aktieri, dejotāji, mūziķi, mākslinieki un filozofi. Tā nebūs uz publiku vērsta uzstāšanās. Apmeklētāju acu priekšā notiks īsts, iekšup vērsts sevis izpētes un izgaismošanas process, un ikviena paša ziņā būs tas, vai tajā piedalīties, vai vienkārši vērot.

Vairāk par māksliniecēm:

Kate Krolle absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un prestižo pēcdiploma mākslas un audiovizuālo pētniecības centru Le Fresnoy Francijā. Izmantojot visdažādākos medijus, māksliniece risina sev interesējošās attiecības starp dabu un tās saikni ar cilvēka dzīvi, pieredzēm un instinktiem. 2012. gadā laikmetīgā mākslas festivāla Survival Kit 4 ietvaros viņa kopā ar Ati Jākobsonu veidoja videoinstalāciju «Patiesība ir vienkārša», bet nākamajā festivāla gadā sadarbībā ar Aneti Vanagu ‒ instalāciju un performanci «Gourmands». Šī gada augustā Kultūras un mākslas projekta «Noass» peldošajā galerijā atklāta mākslinieces otrā personālizstāde «Es varētu būt citur», kuru vēl joprojām var aplūkot.

Agnese Krivade strādā ar tekstu, radot dzeju, prozu un literatūras kritiku. 2007. gadā iznāca viņas dzejoļu krājums «Bērnība». Šobrīd Krivadi interesē eksperimentālas teksta formas, nejaušības, kustība un starpnozarība. 2014. gadā sadarbībā ar komponistu Oskaru Herliņu tika veidota performance «Dzērājs» mūzikas festivālam «Skaņu mežs», bet 2015. gadā, kā papildinājums Ievas Epneres izstādei «Waiting Room» Briselē, tapa eksperimentāls teksts «Salle d'attente» franču valodā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu