Pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju; VM aicina cilvēkus būt atbildīgiem un vakcinēties (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: USACE Europe District, CC BY-SA 2.0

Latvijā pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju, šodien preses konferencē par gripas jautājumiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko.

Šodien preses konferencē speciālisti uzsvēra gripas vakcīnas nozīmību. Kā norādīja veselības ministre Anda Čakša, vakcīna pret gripu glābj ne tikai cilvēka dzīvību, bet arī aiztaupa izdevumus par ārstēšanos. Viņa aicināja iedzīvotājus vakcinēties gan pašiem, gan arī aicināja darba devējus vakcinēt savus darbiniekus, jo šādā veidā darbinieks gan varēs pildīt savus pienākumus, gan nevarēs inficēt, piemēram, klientus.

Veselības ministrijas (VM) galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis norādīja, ka Latvijā gripas vakcīnas aptvere ir ļoti zema. Piemēram, Eiropas Slimību profilakses kontroles centra mērķis ir, ka 75% cilvēku vecumā virs 60 gadiem ir vakcinējušies pret gripu. Tomēr Latvijā pret gripu ir vakcinējušies mazāk par 3% sirmgalvju. Savukārt kopumā Latvijā pret gripu vakcinējas aptuveni 0,61% iedzīvotāju.

Kā norāda speciālisti, īpaši nozīmīgi pret gripu ir vakcinēties grūtniecēm, veciem cilvēkiem, zīdaiņiem un cilvēkiem ar dažādām saslimšanām, jo tieši šiem cilvēkiem ir lielāks risks no gripas nomirt.

Čakša stāstīja, ka šogad domāts par to, lai gripas vakcīnu pietiktu visiem, kuri vēlas vakcinēties.

Savukārt, kā skaidroja Dumpis, vakcinēties pret gripu vislabāk ir novembra sākumā, jo vakcīnas iedarbības laiks ir seši mēneši, kas nozīmē, ka tā darbotos visu epidēmijas laiku. Vakcinēties ir iespējams jau šobrīd. Gripas vakcīnas cena ir aptuveni septiņi eiro.

Dumpis arī norādīja, ka pagājušā gripas sezona bijusi smaga. Tomēr pagaidām vēl grūti prognozēt, kāda būs šī sezona.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu