Skotijas premjere prezentē jaunu neatkarības plānu (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena ceturtdien iepazīstināja ar plāniem par jaunu neatkarības referendumu, kas tiks īstenots, ja netiks ievērotas viņas prasības pēc lielākas autonomijas un palikšanas vienotajā Eiropas tirgū.

Pēc viņas teiktā, referenduma likumprojekts tiks publicēts nākamajā nedēļā, vienlaikus apsūdzot Lielbritānijas valdību par virzību uz tā saukto cieto izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un ksenofobijas uzkurināšanu ar saviem ierosinājumiem ierobežot imigrāciju no ES.

«Es šodien varu apstiprināt, ka neatkarības referenduma likumprojekts tika publicēts nākamnedēļ konsultācijām» Skotijas parlamentā, Skotu Nacionālās partijas ikgadējās konferences delegātiem, pavēstīja Stērdžena. «Es esmu apņēmības pilna, ka Skotijai būs iespēja atkārtoti apsvērt neatkarības jautājumu un to izdarīt pirms Lielbritānijas izstāšanās no ES, ja tas būs nepieciešams mūsu valsts interešu aizsardzībai.»

Stērdžena pavēstīja, ka jaunie priekšlikumi paredz ierosinājumus palikšanai ES vienotajā tirgū un jaunas Londonas pilnvaras Skotijai, tostarp iespēju slēgt starptautiskus līgumus un lemt par imigrācijas politiku.

2014.gada referendumā skoti noraidīja neatkarību ar desmit procentpunktu pārsvaru, bet referendumā jūnijā ar 62% pret 38% nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

Kā ziņots, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pavēstījusi, ka Lielbritānija līdz nākamā gada marta beigām iedarbinās ES Lisabonas līguma 50.pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās sarunu procedūru divu gadu garumā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu