Apollo iesaka: 10 «Staro Rīga» gaismas objekti, kas šogad jāredz (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto/staroriga.lv

Gaismas festivāls «Staro Rīga» šogad notiek no 17.novembra līdz 20.novembrim, tajā būs apskatāmi 42 gaismas objekti, kuri galvenokārt būs izvietoti Vecrīgā un pilsētas centrālajā daļā. Šogad gaismas objektus būs iespējams apskatīt par stundu ilgāk nekā iepriekšējos gados no plkst. 17.00 līdz 23.00. Esam apkopojuši 10 objektus, kurus aicinām apskatīt.

 

Kristalizēts

Audiovizuāla gaismas instalācija, kuras izveidei par iedvesmu kalpojis bismuta kristāls. Gaismai satiekoties ar spoguļa virsmu, instalācijā dzimst krāšņi un daudzveidīgi gaismas atspulgi, kuri kustas, mijiedarbojas un liek skatītāju elpai aizrauties. Atspulgi spēlējas instalācijas iekšienē uz desmitiem gaismu caurlaidīgiem ekrāniem, kā arī met spožus atspulgus uz instalācijai apkārt esošajām sienām un objektiem. Ne velti autori instalāciju ir pielīdzinājuši kristāliem, kuru šķautnes zaigo krāsainā gaismā.

Kur? K. Valdemāra iela pie Latvijas Mākslas akadēmijas

Projekta autori THÉORIZ ir radošā studija no Francijas, studijas darbi pazīstami visā Eiropā un daudzviet pasaulē. Komandā darbojas profesionāli inženieri un talantīgi vizuālie mākslinieki. Kompānija īpaši specializējas interaktīvu instalāciju un audiovizuālu šovu radīšanā, kā arī lielizmēra projekciju sistēmu un tehnoloģisko risinājumu izveidē. THÉORIZ ir liela pieredze, strādājot ar inovatīviem materiāliem un tehnoloģijām, video mapingu, robotiku, kā arī interaktīvo un augmentēto jeb papildināto realitāti.

  • Projekta idejas autors: THÉORIZ (Francija)
  • Projekta realizētājs: biedrība «Atklāj Rīgu»
  • Projekta finansētāji: Rīgas dome, Latvijas kultūras un izklaides pasākumu kalendārs Kaskurkad.lv
 

Gaismas dārzs

Simbolizējot Latvijas laiku lokos piedzīvoto – gan pagrimumu, gan spēju augšāmcelties, lai radītu bagātu un mūsdienīgu kultūras, mākslas un arhitektūras sinerģiju, Augusta Dombrovska lolotais Kultūras pils «Ziemeļblāzma» parks rudens drūmumā augšāmcelsies, atdzims un pārvērtīsies gaismas pielietā dārzā. To caurstrāvos krāsainu gaismu, lāzeru instalāciju un skaņu radītā noskaņa, ļaujot rudens tumšajā laikā piedzīvot vasarīgas izjūtas – krāsu burvību, noslēpumainību, putnu vīterošanu un mīklainu skaņu pasauli, kas parasti sastopama tikai brīvā dabā, mežā un dārzos.

Kur? Kultūras pils «Ziemeļblāzma» parks, Ziemeļblāzmas iela 36

Ierastie parka objekti – rotonda, tējas namiņš, sēnīte, grota, vīnstīgu aleja, pat laternas – pārtaps dažādu krāsu saspēlēs iekļautos gaismas un skaņu objektos, kas kopā veidos pasakainu Gaismas Dārzu.

Gaismu saspēlē būtiska nozīme būs arī Ziemeļblāzmas parka skatu tornim. Ja laika apstākļi būs piemēroti, Gaismas Dārzu būs iespējams vērot, baudot gaismas un krāsu burvību no 36 metru augstuma, tverot un izbaudot krāsaino, dzīvo un vasarīgo Gaismas Dārza kopskatu.

  • Projekta idejas autors un realizētājs: Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Kultūras pils «Ziemeļblāzma»
  • Projekta finansētājs: Rīgas dome
 

Pieskaries gaismai

Saules gaismai veltīts projekts, kurā galveno lomu izpilda pati gaisma – mainīga, nemateriāla, netverama un cilvēkam tik būtiska enerģija. Iedvesmojoties no saules un dienasgaismas nemitīgajām transformācijām, poētiskā gaismas instalācija kļūs par sajūtu tiltu uz dažādu noskaņu mirkļiem. Zeltainas gaismas pieliets vasaras vakars, ziemas rīta skaudrā spozme vai kluss mijkrēslis pirms tumsas iestāšanās. Kā mainās gaismas raksturs dažādos diennakts brīžos un kā tas ietekmē mūsu sajūtas?

Kur? Sapņu fabrika, Lāčplēša iela 101

Katrs apmeklētājs ir aicināts kļūt par daļu no gaismas performances. Par instalācijas īpašākajiem mirkļiem reizi vakarā, no plkst. 18:30 līdz 19:00, rūpēsies laikmetīgās dejas pārstāvji no ZI temp.dance, piedzīvojot nesaraujamo gaismas, cilvēka un mākslas vienību.

  • Projekta idejas autore: Katrīna Kalniņa
  • Projekta realizētāji: Katrīna Kalniņa, Ilze Leduskrasta Buša, Gaismas projektu darbīca, Trentini
  • Projekta sadarbības partneri: Artemide, Treluce
  • Projekta finansētāji: Rīgas dome, Trentini
 

Dzīves loks

Tālumā dzirdamas soļu skaņas. Līdz ar noslēpumainā varoņa ēnas parādīšanos, nama logi piepildās ar gaismu. Gaisma izplatās visapkārt – tā rada gaismas stādus, no kuriem uzplaukst ziedi. Ziedi atdzīvojas un pārvēršas daudzos taureņos. Viss plaukst un dzīvība kūsā. Tad pēkšņi – atkal tumsa. No tālienes tuvojas soļu skaņas. Un viss atkārtojas no jauna.

Kur? Alberta laukums

No tumsas rodas gaisma. Gaisma veido matēriju un rada jaunu dzīvi. Izdziestot tā dod sākumu kaut kam jaunam. Šis bezgalīgais cikls liekas mūžīgs, taču pat šī mūžība ir līdzīga trauslam mirklim.

Multidimensionāla video projekcija «Dzīves loks» ir Baltkrievijas 3D mapinga mākslinieku »The Fourth Dimension» pirmais projekts Latvijā.

  • Projekta idejas autors: The Fourth Dimension (Baltkrievija)
  • Projekta realizētājs: biedrība «Atklāj Rīgu»
  • Projekta finansētāji: Rīgas dome, Latvijas kultūras un izklaides pasākumu kalendārs Kaskurkad.lv
 

Garauši

Objekts bērniem un pieaugušajiem, kuri joprojām tic brīnumiem. Gaismas festivālos dažādās pasaules vietās pēdējā laikā parādās milzu truši, kas katrā jaunā vietā jūtas kā mājās. Tagad milzu truši ieņēmuši Doma laukumu.

Kur? Doma laukums

Trušiem ir pretrunīga slava. Tie mums atgādina bērnības pasaku tēlus – pūkaina nevainība, kas draiskojas pa pļavām brīnumainā lauku idillē. Vienlaikus milžu truši aicina mākslas darbā atklāt nopietnas idejas par vides un ekoloģijas problēmām. Gigantiskie truši kalpo kā atsauce uz metaforu par ziloni istabā – milzīgu vides problēmu, kas atrodas mums acu priekšā, taču var tikt viegli ignorēta. Problēma, kura slēpjas aiz pievilcīgas ārējās formas un veidola.

Tas ir rotaļīgs mākslas darbs, kas izsauc apbrīnu un rosina fantāziju. Instalācijas galvenā ideja ir milzu trušu neiederība apkārtējā vidē. Mākslas darbs ir veidots, lai radītu apdraudētības sajūtu – milzu truši ir tikko atcilpojuši un ieņēmuši konkrēto vidi. Cilvēki gan šeit saskata brīnumu un asociē milzu trušu parādīšanos ar tādiem bērnības notikumiem kā, piemēram, Ziemassvētku vecīša ierašanās svētvakarā. Māksla darba ideja ietver sevī daudzas mūsu ikdienas ēnas puses – līdzīgi kā lielā daļā bērnības notikumu. Tumsas elements ir nepieciešams, lai austu gaisma un truši baltajā gaismā spīd koši jo koši.

Milzu trušu dzimtene ir Austrālija. Instalācijas autore – māksliniece Amanda Parera (Amanda Parer) atklāj, ka Austrālijā trušu populācija ir ļoti liela un tie rada ekoloģisku postu. Mēģinājumi tos izskaust cietuši neveiksmi. Kopš 1788. gada, kad trušus Austrālijā ieveda baltie kolonizatori, tie ir paguvuši izjaukt līdzsvaru starp vietējām dzīvnieku sugām. Autores mērķis ir ar šo publisko instalāciju ne tikai izklaidēt, bet arī izglītot, norādot uz dabas skaistumu, bet vienlaicīgi arī trauslumu, kā arī likt aizdomāties par risinājumiem akūtām vides un ekoloģijas problēmām.

  • Projekta idejas autore: Amanda Parera (Amanda Parer, Austrālija)
  • Projekta realizētājs: biedrība «Latvijas Pilsoniskas sabiedrības atbalsta centrs»
  • Projekta finansētājs: Rīgas dome
 

Gaismas odiseja

Tāltālajā, tumšajā un tukšajā Visumā piedzimst Gaisma. Tumsu šķeļošais gaismas stars uzsāk savu ceļu cauri kosmosa neizmērojamām tālēm un, iespējams, šis ceļš būs bezgalīgs, bet varbūt Gaisma sasniegs Zemi. Video stāstu iedvesmojusi doma par gaismas ātrumu un tā netveramo būtību. Ar lieljaudas projekcijas sistēmas palīdzību pilsētas kanālā tiks uzburta video ainava, kas skatāma no kanāla krasta. Milzu ūdens ekrāns un tā projekciju iekrāsotās šaltis izgaismos tumšo pilsētu sev apkārt.

Kur? Rīgas kanāls iepretī Jēkaba kazarmām

Mākslas objekts tiks veidots, izmantojot projekciju iespējas pilsētvidē, un ar gaismas un krāsu efektiem uz ūdens sienas tiks radīta jauna realitāte – stāsts par gaismas ceļu caur Visumu – zvaigznājiem, planētām uz planētu Zeme.

  • Projekta idejas autors un realizētājs: «Untitled» pasākums
  • Projekta finansētāji: Rīgas dome, Latvijas kultūras un izklaides pasākumu kalendārs Kaskurkad.lv
 

Globoscope

«Globoscope» ir trīsdimensionāls darbs, ko veido daudzas luminiscējošas lodes. Izkārtoti pēc raksturlielumiem telpā, katra gaismas vieta, katrs «pikselis» ir saistīti vienotā ansamblī, kuru papildina skaņas un gaismas kustība cauri tiem. Matemātika, skaņa, gaisma tiek izmantotas, lai jaunradītu un paplašinātu telpu, apmeklētājiem piedāvājot sirreālu pastaigu jaunatklātā vidē.

Kur? Bastejkalns

  • Projekta idejas autors: Collectif Coin (Francija)
  • Projekta realizētājs: «Untitled» pasākums
  • Projekta finansētājs: Rīgas dome
 

Mana gaisma ir tava gaisma...

«Kad cilvēki ir spiesti pamest savas pilsētas, viņi atstāj ne tikai savas mājas, mantas, skolas, mīļākās rotaļlietas, draugus un kaimiņus… Viņi patiesībā atstāj savu ādu un atmiņas. Viņi pārtop mirdzošās gaismas aprisēs. Viņi iet, čukstēdami: «Mana gaisma ir tava gaisma…»»

Kur? Kanālmalas apstādījumi pie Reimersa ielas

Šis projekts godina Sīrijas bēgļus, kuri pārdzīvojuši ļoti smagus humānos apstākļus. Projektu «Mana gaisma ir tava gaisma…» («My light is your light…») mākslinieks Alā Minavī (Alaa Minawi) īstenoja pēc tam, kad trīs gadus bija strādājis par tulku Sīrijas, Irākas, Sudānas un Somālijas bēgļiem. Viņš tulkoja bēgļu intervijas iekšzemes drošības departamenta amatpersonām. Darbs sniedza iespēju labāk saprast ne tikai to, ko šie bēgļi ir piedzīvojuši, bet arī to, pēc kā viņi tiecas. Šajā laikā viņš ievēroja, ka bēgļus var viegli atpazīt. Viņiem ir sava aura, sava veida cilvēcisks mirdzums.

Izrādot cieņu šīm ģimenēm, Alā juta nepieciešamību izpaust viņu stāstus mākslā, radot sešu cilvēku ģimeni, kura, dzīvojot citā diasporā, ir pārtapusi trauslās, kvēlojošās cilvēku aprisēs. Seši tēli atspoguļo ģimeni ar tēvu, māti, vectēvu, krustmāti un diviem bērniem. Viņi ir ieinteresēti dalīties ar pasauli tajā, kas ir noticis un notiek.

«Es gribu, lai cilvēki saprot, ka šie nav vienkārši bēgļi.» komentējot instalāciju, saka Alā Minavī. «Kā mākslinieks es viņus redzu kā cilvēkus, kuri bijuši spiesti pamest savas mājas. Tas ir pavisam citādi… Mums ir jāpievēršas vārda «bēglis» patiesajai nozīmei, atbrīvojoties no bailēm, kas šim vārdam ir uzspiedušas kauna zīmi.»

Pats Alā Minavī ir palestīniešu bēglis, viņa tēvs un vectēvs arī bija bēgļi.

Šis projekts ir tapis sadarbībā ar Amsterdamas Gaismas festivālu un ROOM ONE. Līdz šim instalācija izrādīta vairākos Eiropas un pasaules gaismas festivālos: Amsterdamā (Nīderlandē), Beirūtā (Libānā), Stambulā (Turcijā), Londonā (Apvienotajā Karalistē) un Briselē (Beļģijā).

Gaismas instalācija nominēta balvai «DARC 2016» kategorijā LABĀKĀS GAISMAS MĀKSLAS BALVA 2016.

Alā Minavī (1982) ir palestīniešu un libāniešu vizuālais mākslinieks, kurš pašlaik dzīvo un strādā Beirūtā, Libānā, par gaismas dizaineri un rakstnieku. Alā kopš 2006. gada ir strādājis filmu industrijā, fotogrāfijas un teātra jomā gan arābu pasaulē, gan ASV vairāk nekā 300 dažādos projektos. Ar gaismas avotiem Alā sāka eksperimentēt 2010. gadā un kopš tā laika ir sadarbojies ar vairākiem pazīstamiem gaismas dizaina māksliniekiem, piemēram, Robertu Vilsonu (Robert Wilson), Džavādu Al Asadī (Jawad Al Assadi), Andreju Bartenivu (Andrey Barteniv), Tanju Salehu (Tania Saleh), Linu Abajādu (Lina Abyad) un daudziem citiem.

  • Projekta idejas autors un realizētājs: Alā Minavī (Alaa Minawi, Libāna)
  • Projekta finansētājs: Rīgas dome
 

Atmini vēsturi - kļūsti par vēsturi

Latvijas valsts drīzumā svinēs savu simtgadi. Valsts – tie ir iedzīvotāji. Pilsoņi, kuri ikdienā darot savu darbu, veido mūsu Latviju, ar ko mums visiem lepoties. Uz Ministru kabineta ēkas būs redzami īsi video stāsti par ievērojamām personībām Latvijas valsts 100 gados. Video papildina grafikas, kas aicina ikvienu piedalīties spēlē un, atminot vēsturi, simboliski pašiem kļūt par valsts vēstures daļu.

Kur? Latvijas Republikas Ministru kabineta fasāde, Brīvības bulvāris 36

Atbildot uz vienkāršiem jautājumiem par Latvijas valsts 100 gadu vēsturē nozīmīgām personām, ikvienam ir iespējams tikt projicētam uz Ministru kabineta sienas interaktīvajā projekcijā «Atmini vēsturi – kļūsti par vēsturi!». Muzikāla gaismu uzveduma laikā uz ēkas projekcijās parādīsies Latvijas iedzīvotāji – cilvēki, kas veido mūsu Latviju un lepojas ar savām vēstures zināšanām.

Interneta vietnē www.atminivesturi.lv būs iespējams izpildīt digitālu testu par Latvijas vēsturē nozīmīgām personībām – cilvēkiem, kas ieguldījuši savu darbu valsts attīstībā. Testa beigās lietotājs uzzina pareizās atbildes un saņem to novērtējumu. Reģistrējoties ar savu sociālo tīklu Facebook vai Twitter kontu, lietotājam ir iespēja projicēt savu fotogrāfiju un testa rezultātu uz Ministru kabineta ēkas. Lietotājs saņems ziņu, cikos un kurā datumā viņa fotogrāfija tiks projicēta uz Ministru kabineta ēkas.

  • Projekta idejas autori: Valsts kanceleja, biedrība «Atklāj Rīgu»
  • Projekta realizētājs: Valsts kanceleja
 

Es piedzimu agrāk

17. novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena! Katru gadu Latvijā aptuveni 1000 bērnu piedzimst pirms noteiktā laika un 1000 ģimenēm ir nepieciešama apkārtējo sapratne, atbalsts un laiks, lai pierastu pie jaunās dzīves situācijas! Viņiem ir nepieciešama Gaisma!

Kur? Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca

Gaisma sniedz cerību, kad apkārt ir tumsa. Tā silda un dod spēku brīžos, kad vēlamies, lai ir citādāk un vieglāk.

  • Projekta idejas autori: Latvijas Neonatologu biedrība, Neonatoloģijas māsu apvienība
  • Projekta realizētājs: F`Tone, Divi Gani
  • Projektu Latvijā atbalsta – Abbvie
Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu