Vācu mediji atklāj jaunu informāciju par Berlīnes slaktiņa sarīkotāju (51)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā slaktiņu sarīkojušais Aniss Amri Vācijā apmeklējis 15 mošejas un kontaktējies ar diviem vīriešiem, kas saistīti ar teroristu grupējumu «Islāma valsts», turklāt drošības dienesti viņu maijā atzinuši par draudu, vēsta vācu mediji.

Tunisijā dzimušais Amri ceļojis uz 15 dažādām mošejām, 12 no kurām atradušās Rūras reģionā Vācijas rietumos, ziņo Vācijas sabiedriskā raidorganizācija WDR.

Amri izmantojis vienu no astoņiem pieņemtajiem vārdiem, lai Oberhauzenē, Vācijas rietumos, lūgtu patvērumu, norāda WDR, atsaucoties uz drošības dienestu izveidotu uzbrucēja profilu.

Kopš 2016.gada februāra Amri lielākoties dzīvojis Berlīnē, lai arī viņš nedrīkstēja pamest Ziemeļreinas-Vestfālenes federālo zemi, kur bija lūdzis patvērumu.

Ziemeļreinas-Vestfālenes kriminālizmeklēšanas birojs Diseldorfā 10.maijā klasificēja viņu kā draudu.

Drošības dienestu profilā uzsvērts, ka Amri Berlīnē rīkojies ļoti sazvērnieciski un bieži kontaktējies ar cilvēkiem, kuriem, kā uzskata drošības dienesti, bijušas saites ar radikālajiem islāmistiem - salafistiem. Tunisieša kontaktpersonu vidū bijuši arī divi vīrieši, kurus tur aizdomās par teroraktu plānošanu.

Savukārt Ziemeļreinas-Vestfālenes pilsētā Diseldorfā Amri ticies ar diviem vīriešiem, kas saistīti ar «Islāma valsti», atklāts WDR pārraidē.

13.oktobrī federālo zemju līmenī savākto informāciju bija paredzēts nodot Vācijas iekšzemes izlūkdienestam - Konstitūcijas aizsardzības birojam (BfV), ziņo raidorganizācija.

Iekšzemes izlūkošanu Vācijā parasti veic varasiestādes 16 federālajās zemēs.

Vācijas drošības dienesti saņēmuši asu kritiku, klajā nākot ziņām, ka Amri atradies potenciāli draudus radošu cilvēku sarakstā un viņu mēnešiem ilgi novērojušas varasiestādes.

Kā ziņots, 24 gadus vecais Amri 19.decembrī ar nolaupītu kravas automašīnu ietriecās pūlī vienā no Berlīnes Ziemassvētku tirdziņiem, noslepkavojot 12 cilvēkus un 56 citus ievainojot.

Piektdien Milānas pievārtē Itālijas policija Amri nošāva.

«Islāma valsts» uzņēmusies atbildību par Berlīnes teroraktu, apliecinot, ka Milānas apkaimē nošautais cilvēks Berlīnē veica uzbrukumu Ziemassvētku tirdziņam.

Piektdien «Islāma valsts» publicēja video, kurā Amri ir redzams solot padevību grupējuma līderim Abubakram al Bagdadi.

Komentāri (51)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu