Latvijas Bankas padomnieks: Aizsardzībai jau šogad vai nākamgad vajadzētu tērēt 2% no iekšzemes kopprodukta (53)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas valstij jau šogad vai nākamgad aizsardzības jomai būtu jātērē 2% no iekšzemes kopprodukta, šodien, piedaloties attīstības finanšu institūcijas «Altum» organizētajā «Eksporta pēcpusdienā» Jelgavā, pauda Latvijas Bankas padomnieks Andris Strazds.

«Mēs ļoti minimāli tērējam aizsardzībai, kam būtu jāmainās. Tas nebūs viegli, jo būs jāiesaldē vai jāsamazina sociālais budžets, taču tam jānotiek pēc iespējas ātrāk, nākamgad vai pat šogad,» Strazds atklāja, ka līdzīga tendence ir daudzās Eiropas valstīs, jo arī kopumā Eiropā liels valsts budžetu īpatsvars tiek novirzīts sociālajai jomai. Taču sociālo izmaksu sloga pieaugumu nedrīkst pieļaut, pauda eksperts.

Tāpat, runājot par perspektīvajiem eksporta tirgiem, Strazds aicināja lielāku uzmanību pievērst Ķīnai, stiprinot ar šo valsti ekonomiskās attiecības. Dienas kārtībā jābūt arī «Rail Baltica» projekta ieviešanai.

«Valstī ir 119 lielas administratīvās vienības, kas ir jāsamazina vismaz uz pusi, tikai tad varēs strādāt efektīvi,» bankas eksperts norādīja arī uz administratīvās reformas nepieciešamību, koncentrējot attīstību Rīgā, tās apkārtnē un vien dažos attīstības centros ārpus galvaspilsētas.

Jau vēstīts, ka «Eksporta pēcpusdiena» Jelgavā tika rīkota Zemgales reģiona uzņēmējiem, taču plānots, ka līdzīgi pasākumi notiks arī citās pilsētās.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu