Leģionāru piemiņas gājienā piedalījušies aptuveni 2000 cilvēku; pasākums noritēja bez būtiskiem starpgadījumiem (757)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien, 16. martā, Leģionāru piemiņas gājienā līdz Brīvības piemineklim piedalījās aptuveni 2000 cilvēku, žurnālistiem norādīja Valsts policijas (VP) Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Velšs norādīja, ka šogad gājiena dalībnieku skaits ir nedaudz pieaudzis, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, taču vienlaikus viņš atzina, ka ir samazinājies gājiena vērotāju un interesentu skaits. Velšs pauda, ka tas atvieglo VP darbu.

Kopumā VP vērtējumā pasākums noritēja bez būtiskiem starpgadījumiem.

Kā ziņots, Ceturtdien Rīgā norisinās tradicionālie leģionāru piemiņas dienas pasākumi un protesti pret tiem.

Lai izvairītos no pretēju viedokļu paudēju fiziskiem konfliktiem tradicionālajos leģionāru piemiņas dienas pasākumos Rīgas centrā, Brīvības pieminekļa laukums jau agrā rīta stundā tika apjozts ar dzeltenajām policijas barjerām.

Situāciju uzraudzīja daudzi likumsargi.

Kā noskaidroja portāls TVNET, pasākumam bija akreditējušies 90 žurnālistu, lielākā daļa no Latvijas.

Biedrības «Daugavas Vanagi Latvijā» rīkotajā leģionāru atceres gājienā no Jāņa baznīcas uz Brīvības pieminekli devās simtiem cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Gājiena dalībniekiem rokās bija arī Lietuvas un Igaunijas karogi, kā arī daudzi atnākuši ar ziediem.

Nelielu nesaprašanos gājiena sākumā izraisīja kāda biedrība no Vācijas, kas iestājas pret nacisma glorificēšanu. Diviem biedrības pārstāvjiem rokās bija plakāti ar uzrakstu «Aizstāvēsim vēsturi - pret «Waffen SS» latviešu leģiona glorificēšanu. Atceroties holokaustu, «Waffen SS» kolaboracionistus nedrīkstam glorificēt». Biedrības pārstāvjus pēc īsa mirkļa no gājiena norises vietas prom pavadīja likumsargi.

Likumsargi īsi pirms plkst.12 pie Brīvības pieminekļa aizturēja divus jaunus vīriešus, kuri izkliedza dažādus tekstus krievu valodā.

Biedrības «Daugavas Vanagi Latvijā» rīkotā leģionāru atceres gājiena dalībniekiem sapulcējoties pie pieminekļa, divi jauni vīrieši, kuri, kā novēroja aģentūra LETA, jau iepriekš gaidījuši gājiena tuvošanos, sākuši izkliegt dažādus saukļus, piemēram, «Fašisms neies cauri» un «Kauns Latvijai» krievu valodā.

Aģentūra LETA novēroja, ka vīriešiem pie jakām bija piespraustas Georga lentītes. Pēc provocējošo saukļu izkliegšanas, kārtības traucētājus aizveda policija, bet visu ceļu līdz policijas transportam viņi turpināja kliegt.

Gājiena laikā aizturēti kopumā pieci cilvēki, informēja policijā. 

Savukārt biedrība «Latvijas Antinacistiskā komiteja» neieradās uz pašas pieteikto mītiņu netālu no Brīvības pieminekļa, novēroja aģentūra LETA.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa cilvēku uzskata, ka šie cilvēki cerējuši cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bijuši fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

Valsts policija šajā dienā strādā saskaņā ar speciālu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plānu. Policijas galvenais uzdevums ir nodrošināt, lai pasākumā nenotiktu pretēju viedokļu paudēju fiziskas sadursmes.

Drošības policija (DP) paziņojusi, ka provokāciju riski leģionāru piemiņas dienā šogad ir līdzīgi kā iepriekšējos gados. Galvenos riskus rada iespējamie centieni diskreditēt Latviju starptautiski, šķelt Latvijas sabiedrību, izplatot tendenciozu 16. marta piemiņas pasākumu raksturojumu atbilstoši Krievijas vēstures interpretācijai par notikumiem Otrajā pasaules karā.

Komentāri (757)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu