Stērdžena: Jauns Skotijas neatkarības referendums būs (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena sestdien uzstāja, ka Skotija rīkos jaunu referendumu par atdalīšanos no Lielbritānijas, kritizējot Apvienotās Karalistes premjerministri Terēzu Meja.

Skotu Nacionālās partijas (SNP) mītiņā Aberdīnā Stērdžena paziņoja, ka Mejas konservatīvie ir «pārbijušies» par iespēju, kā Skotijas iedzīvotāji varētu nobalsot otrajā neatkarības referendumā.

Stērdžena, kas cenšas panākt jaunu referendumu pirms Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), norādīja, ka pusautonomā Skotijas parlamenta gribai «ir jādominē».

«Pēc tam, kad būs skaidri «Breksita» noteikumi, bet vēl joprojām būs iespēja mainīt kursu, Skotijas iedzīvotājiem būs izvēle,» viņa paziņoja SNP konferencē. «Būs neatkarības referendums,» Stērdžena teica, skanot ovācijām.

«Konservatīvo valdības nodoms par katastrofāli smagu «Breksitu» nedrīkst izraut Skotiju no Eiropas,» uzsvēra Skotijas pirmā ministre. «Tagad viņi ir pārbijušies par Skotijas iedzīvotāju spriedumu,» par Lielbritānijas valdības noskaņojumu teica Stērdžena.

Viņa pirmdien pārsteidza Lielbritānijas valdību, pieprasot jaunu Skotijas neatkarības referendumu ne vēlāk kā līdz 2019.gada sākumam, kad gaidāma Lielbritānijas izstāšanās no bloka.

Tomēr Meja noraidīja tādu ideju, sakot, ka «tagad nav laiks» jaunam referendumam, uzstājot, ka visa enerģija ir jāvelta, lai panāktu izdevīgu vienošanos par aiziešanu no ES Lielbritānijai kopumā.

Stērdžena trešdien lūgs Skotijas parlamentu apstiprināt prasību Lielbritānijas valdībai par jauna referenduma izsludināšanu.

SNP vada mazākuma valdību Skotijā, bet kreisi noskaņotie zaļie ir solījuši savu atbalstu, kas nodrošinātu Stērdženai pietiekamu balsu skaitu.

«Ja būs jauns referendums, tam ir jābūt par cilvēku gribu, nevis partijas politiska izdevīguma aprēķina dēļ,» teikts zaļo manifestā, piebilstot, ka «tādā referendumā Skotijas zaļie atbalstīs neatkarību».

55% Skotijas iedzīvotāju 2014.gada referendumā nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienība (ES), kamēr Lielbritānija kopumā ar 52% atbalstīja izstāšanos no bloka. Tomēr SNP uzstāj, ka politiskā aina ir krasi mainījusies, tādēļ divu gadu laikā ir jārīko jauns referendums.

Meja piektdien apsūdzēja SNP par «Breksita» izmantošanu kā ieganstu, lai panāktu otru neatkarības referendumu.

Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns sestdien piedāvāja kompromisa risinājumu: piešķirt Skotijai jaunu autonomiju, piemēram, pilnvaras noteikt pārdošanas nodokļus un parakstīt starptautiskus līgumus. Savukārt kontrole pār lauksaimniecības, zivsaimniecības un vides regulējumu, ko pašlaik pārvalda ES, būtu nodota Skotijas rokās, kad Lielbritānija izstāsies no bloka.

Lai gan Skotija cer, ka pasludinot neatkarību pirms «Breksita» tā varēs palikt blokā, ES amatpersonas ir norādījušas, ka tai būs no jauna jāpiesakās dalībai ES.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pašlaik 46% Skotijas vēlētāju atbalsta izstāšanos no Lielbritānijas. Tas ir visu laiku augstākais neatkarības tīkotāju īpatsvars.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu