Krievijas specdienestā nosauc divas iespējamās sprādziena versijas; aizdomās tur arī ukraiņus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas specdienesti izskata divas versijas par iespējamajiem sprādziena organizatoriem Sanktpēterburgā, vēsta «Rosbalt.ru». 

Viena no versijām par to, kurš varētu būt sarīkojis teroraktu, ir saistīta ar kaukāza džamaatu līderiem, kuri cēlušies no Turcijas. Pēdējās dienās pirms sprādziena bija vērojama nopietna aktivizācija viņu rindās.

Ņemot vērā otro versiju, tiek pārbaudīti pagrīdes nacionālistu kustības, kuras cieši saistītas ar Ukrainu. Par to liecina spridzekļu tips, kā arī citas detaļas.

Kā norādījis avots specdienestos, pagājušajā nedēļā operatīvie darbinieki fiksējuši nepieredzētu aktivitāti starp Ziemeļkaukāza džamaatiem.

«No Krievijas viņus gandrīz visus jau sen izspieda, un tagad viņi dzīvo pārsvarā Turcijā. Daži paguva pakarot «Islāma valsts» rindās Sīrijā. Pirms dažām dienām saņēmām ziņas, ka starp džamaatu līderiem notiek aktivitāte - viņi sāka tikties viens ar otru, aktīvi sazināties ar dažādiem komunikācijas līdzekļiem. Tikai pirmdien agri no rīta šī aktivitāte tika apspriesta specdienestos, bet vēlāk notika terorakts. Vai to izdarījuši viņi - laika gaitā noskaidrosim. Bažas ir par to, ka neviens vēl nav uzņēmies atbildību par notikušo,» teikts specdienestā.

Tiek izskatīta arī versija par iespējamiem nacionālistu grupējumiem. Šai versijai par labu runā spridzekļa tips.

«Nesprāgusī bumba bija pildīta ar izkausētu trotilu. Šāda tipa spridzekļi nav tipiski Kaukāza kaujiniekiem. Pēterburgā ir daudz bīstamu nacionālistu, kuri vēl nav noķerti. Daudziem nacionālistiem ir cieša saistība ar pagrīdes nacionālistu organizācijām no Ukrainas,» teikts specdienestā.

Iepriekš vēstīts, ka pirmdien Sanktpēterburgā notika sprādziens metro, kurā dzīvību zaudēja 11 cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu