Kaimiņi pastāsta par Sanktpēterburgas terorista dzīves pēdējo mēnesi (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

22 gadus vecais Akbaržons Džalilovs, kurš ir viens no bojāgājušajiem Sanktpēterburgas metro sprādzienā, tiek turēts aizdomās par terorakta veikšanu. Krievijas medijs «Fontanka.ru» veica detalizētu jaunieša dzīves analīzi ar interneta palīdzību. Noskaidrots, ka līdz 2015. gadam viņš bijis aktīvs sociālo tīklu lietotājs, taču pēc tam viņš «izkūpējis gaisā». 

Jaunietis uz pusotru gadu pameta sociālos tīklus, vairs negāja uz darbu, un vairs nepārkāpa nevienu ceļu satiksmes noteikumu. Uz pusotru gadu viņš praktiski kļuva par «neredzamo cilvēku». Ņemot vērā vienu no versijām, ar viņu, acīmredzot, notikušas pārmaiņas, kuru rezultātā viņš uztaisīja spridzekli un ar to devās uz metro.

Pēdējais, kas ir zināms par Džalilovu, ir tas, ka viņš šī gada februārī devies uz Maskavu, kur īrējis dzīvokli deviņstāvu mājā. Tur, iespējams, viņš arī gatavojās asiņainajam noziegumam. Pēdējo pusotru mēnesi Džalilovs turpināja dzīvot, esot «neredzams». Lielākā daļa kaimiņu saka, par viņu uzzinājuši vien tagad, kad jaunā vīrieša mājās ieradies Federālais drošības dienests, un tagad tur bieži apgrozās žurnālisti.

Kaimiņiene Margarita saka, ka vienu reizi tomēr ir redzējusi jaunieti - tā esot bijusi pirmā un pēdējā reize, kad pie Džalilova atnākuši ciemiņi, kuri acīmredzami nebija tādas pašas izcelsmes kā viņš.

«Satiku viņu pirmo reizi, kad viņš ievācās, viņi tur krāmēja ārā mantas. Tas bija ap kādiem vienpadsmitiem vakarā. Tur stāvēja jauni cilvēki - viņš un vēl kādi pieci. Cik redzēju, visiem viņa biedriem bija slāviska āriene,» atminas kaimiņiene, un piebilst, ka pēc tam viņa nav jaunieti ne redzējusi, ne dzirdējusi.

«Tikai vienu reizi viņam skanēja mūzika. Bet tāda klusa. Man pat, ziniet, likās, ka tā bija klasiskā mūzika,» teica Margarita.

Protams, ka klusais jaunietis, lai arī iebraucējs, nekādas bažas kaimiņiem neradīja. Mājas iedzīvotāji jau ir pieraduši, ka tur regulāri dzīvokļus īrē iebraucēji. «Mums te tādu ir daudz. Redziet, tas dzīvoklis - tur kazahi dzīvo,» stāsta cita kaimiņiene Tamāra.

Tiesībsargājošajās iestādēs Akbaržona Džalilova vārds bija zināms jau 3. aprīļa vakarā. Tad viņa ķermenis tika atrasts starp teroraktā mirušajiem, kā arī viņa ģenētiskās pēdas uz nesprāgušā spridzekļa, kuru izdevās neitralizēt «Sacelšanās laukuma» stacijā.

Otrdienas pēcpusdienā Izmeklēšanas komiteja nosauca Džalilovu kā galvenā aizdomās turamo un šajā laikā dzīvoklī, kur viņš dzīvoja, noslēdzās galvenais meklējumu posms.

«Mūs visus lūdza iziet no mājas. Gaidījām pie kāpņu telpas. Pēc pusstundas ļāva atgriezties mājās,» stāsta kaimiņiene. Savukārt kaimiņiene no pirmā stāva Tajana bija kā pieaicinātā kratīšanas laikā. Viņa stāstīja, ka terorista dzīvoklī bijušas grāmatas, piezīmju lapiņas, taču nekāda cita atribūtika dzīvoklī nebija. Viņas uzmanību pievērsa kas cits - dīvainas burkas ar nezināmu vielu.

«Kā tikko attaisīja dzīvokli, mani lūdza piecelties. Tur bija dažādas liekas, kaut kādas kastes un drēbes maisos. Mēbeles, droši vien, pieder saimniekam. Dīvāns, televizors, virtuvē vēl viens televizors un krēsli. Istabā stāvēja kaste, un tajā bija sarkanas burciņas, tur bija pulveris. Prasīju, kas tas ir. Man teica, ka, iespējams, tas pulveris ir izmantots spridzekļa veidošanā,» stāstīja Tatjana.

Dzīvoklī, kur pēdējo pusotru mēnesi dzīvoja Džalilovs, neviena nav. Dzīvokļa īpašnieki ir jauns pāris, kurš dzīvokli iegādājās, lai to izīrētu. Viņi dzīvo 20 minūšu gājiena attālumā, taču nevēlas runāt ar žurnālistiem. Mājai ir aizzīmogots pagrabs, un uz tā stāv datums - 2017. gada 3. aprīlis.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu