Opozīcijai būs diezgan grūti kaut ko mainīt Rīgas domes darbībā, saka eksperts (69)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Neraugoties uz to, ka partiju «Saskaņa» un «Gods kalpot Rīgai» («Saskaņa»/GKR) apvienība zaudējusi septiņus mandātus Rīgas domē, opozīcijai būs diezgan grūti kaut ko mainīt Rīgas domes darbībā, aģentūrai LETA sacīja Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

«Domāju, ka nekas būtiski nemainīsies, jo esošajiem cilvēkiem jau ir visas nepieciešamās iestrādes, saslēgti līgumi, lai turpinātu iesākto tāpat kā līdz šim,» sacīja Gobiņš.

Viņš pieļāva, ka tagadējā opozīcija tomēr varēs «Saskaņa»/GKR valdošo vairākumu «patramdīt vairāk». «Jau līdz šim dome pieļāva tik daudz kļūdu, maldināšanas, neprasmīgas rīcības, taču līdzšinējā opozīcija to neprata pienācīgi izmantot. Ar jauno opozīciju nebūs tik viegli,» sacīja Gobiņš, taču piebilda, ka opozīcijai būs grūti ko mainīt.

Jautāts, kā kopumā vērtē vēlēšanu iznākumu Rīgā, Gobiņš sacīja, ka tas izraisa skumjas. «Domāju, ka cilvēkiem ir slikta sirdsapziņa par to, ka pārdevuši savas balsis. No vienas puses, tas ir labi, ka par to ir slikta sirdsapziņa, bet no otras puses - slikti, ka īstermiņa domāšana ņēmusi virsroku pār valstiskām vērtībām,» skaidroja Gobiņš.

Vaicāts par to, kādi iemesli ir valdību veidojošo partiju vājajiem rezultātiem Rīgas domes vēlēšanās, Gobiņš sacīja, ka tas visdrīzāk ir saistīts ar līdzšinējo neveiksmīgo darbību domes opozīcijā.

«Tā kā opozīcijai iespēju būs maz, jājautā, ko šajā situācijā darīs valsts? Rīgas dome pieļauj daudz pārkāpumu, tajā skaitā arī Eiropas Savienības finansētos projektos, par kuriem nodokļu maksātāji var dārgi samaksāt. Piemēram, tas pats «kapu tramvajs», kas ir dīvaini saplānots, nav pietiekami labi ekonomiski izvērtēts. Domāju, ka Finanšu ministrijas attieksme pret šādiem projektiem vairs nedrīkst būt tikai tehniska un tehnokrātiska kā līdz šim,» sacīja Gobiņš.

Taujāts, kā vērtē pašvaldību vēlēšanu iznākumu valstī kopumā, Gobiņš sacīja, ka situācija ir diezgan dramatiska. «Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē uzvarējuši cilvēki un saraksti, kuru redzējums par demokrātiskām vērtībām un Latvijas rietumniecisko piederību ir visai atšķirīgs no, piemēram, mana redzējuma,» skaidroja Gobiņš.

Viņš piebilda, ka arī NATO «StratCom» Izcilības centra pētnieki ir norādījuši, ka mūsdienu hibrīdkara metodes attīstās un vairs netiek izmantotas «vecās» metodes. «Jādomā, ka vairs nebūs «zaļo cilvēciņu», bet citas metodes un vairākās no šīm pašvaldībām cilvēki tās jau ir izbaudījuši un tām padevās,» skaidroja Gobiņš

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu