Dzīvnieku tiesību aktīvisti ceturtdien rīkos svinības par godu deputātu lēmumam (66)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Gandarīti par deputātu lēmumu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā biedrības «Dzīvnieku brīvība» pārstāvji šovakar rīkos svinības, liecina paziņojums biedrības kontā sociālajā tīklā «Facebook».

Biedrība aicina draugus un atbalstītājus uz pasākumu «Cirka kampaņas uzvaras atzīmēšana». Pasākumā neformālā gaisotnē paredzēts atcerēties kopā piedzīvoto un izbaudīt «neilgu atpūtas brīdi, pirms turpināt iesākto darbu». Pasākums notiks biedrības birojā Puškina ielā 11, no plkst.18.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons aģentūrai LETA sacīja, ka izjūt lielu lepnumu par neskaitāmajiem cilvēkiem, kas atbalstīja šo kampaņu. «Liels lepnums par cilvēkiem un organizācijām, kas neatlaidīgi strādāja pie šī likuma tapšanas un aizstāvēja to valsts iestādēs un komisijās. Lepnums par visiem tiem medijiem, ierēdņiem un politiķiem, kuri neļāva šim jautājumam pazust no dienas kārtības,» sacīja Andersons.

Viņš uzsvēra, ka panāktie grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas nosaka pilnīgu savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkā, nav bijusi tikai cīņa par dzīvniekiem cirkā, bet kopīgs pilsoniskās sabiedrības panākums noteikt, kādā valstī dzīvot. «Tā ir cīņa par mums pašiem. Cīņa par iespēju pašiem noteikt savu dzīvi, savu kultūru, savu valsti. Šodienas uzvara nav uzvara tikai dzīvniekiem, bet arī uzvara visai Latvijas sabiedrībai. Tā vieš cerības un dod spēku jaunām pilsoniskās sabiedrības uzvarām nākotnē,» viņš teica.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā tomēr aizliedza cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, lai gan atbildīgā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija iepriekš bija atbalstījusi citādu formulējumu. Līdz ar to netika mainīta pirmajā lasījumā atbalstītā redakcija, kas aizliedz gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Kā zināms, skatot Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus galīgajā lasījumā, parlamenta vairākums nolēma neatbalstīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu, kas paredzēja cirka izrādēs izmantot vien speciāli izveidotā sarakstā minētus dzīvniekus.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Vēstīts arī, ka «Dzīvnieku brīvība» Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā «Par cilvēcīgu cirku», kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, aģentūru LETA informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Komentāri (66)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu