Neapdomīga rīcība ar dronu lidostas «Rīga» gaisa telpā gandrīz izraisījusi traģiskas sekas (96)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Bezpilota lidaparāti paver jaunas iespējas fotogrāfijā un video filmēšanā. Daudzi šīs lietas izmanto, lai iemūžinātu elpu aizraujošus skatus, taču, nereti tiek aizmirsts par noteikumiem. Kā vēsta «LNT Ziņas», lidostā «Rīga» ir bijis gadījums, kad drona lietošana varēja beigties traģiski.

Droni jeb bezpilota lidaparāti vairs nav nekas ekskluzīvs, un to lietošana kļuvusi par ikdienu. Tomēr dronu drošas lietošanas noteikumu izstrādē Latvija ir tikai paša ceļa sākumā, jo problēma ir tā, ka noteikumus nevar izstrādāt tik ātri, cik attīstās pašas tehnoloģijas.

Pašlaik Eiropas Savienībā tiek strādāts pie vienotas regulas visām dalībvalstīm, taču tā izstrāde var ilgt pat vairākus gadus, atzīst Civilās Aviācijas aģentūrā (CAA). Vairāki neapdomīgi dronu lietošanas gadījumi radījuši uztraukumu, jo tie varēja radīt traģiskas sekas.

«Veicot nolaišanos lidostā «Rīga» pasažieru laineris ir palidojis zem drona, tātad bezpilota lidaparāts ir atradies augstāk nekā pasažieru lidmašīna. Gandrīz ir notikusi sadursme,» norāda CAA vadītājs Māris Gorodcovs.

Latvijā nav fiksēti gadījumi, kad dronu lietošana būtu novedusi pie traģiskām sekām. Materiāls kaitējums gan ir radīts – bezpilota lidaparātiem, nokrītot zemē, ir bojātas automašīnas. Latvijā jau ir spēkā dažādi noteikumi, kas regulē dronu lietošanu, piemēram, drons drīkst lidot līdz 120 metru augstumam, bet Rīgas apkārtnē – līdz 50 metru augstumam, savukārt Rīgas un Liepājas, kā arī cit lidlauku apkārtnē dronus bez atļaujas lietot ir aizliegts.

Pastāv arī dažādi citi ierobežojumi, kas attiecas uz infrastruktūru, piemēram, militārie objekti, kur droni nedrīkst lidot.

Daudzi ignorē noteikumus, taču atbildīgajām institūcijām pret noteikumu pārkāpējiem ir grūti cīnīties. Sodu politika, kas attiektos uz dronu lietošanas pārkāpumiem, Latvijā nav. Piemēram, naudas sods, kas attiektos uz šāda veida pārkāpumu, ir iespējams, taču līdz šim tas nav darīts.

Jāņem vērā, ka agrāk šīs normas tika radītas «lielajai» aviācijai, un secināts, šo sodu apmēru piemērošana dronu lietotājiem nebūtu adekvāta. Sodu politiku, kas attiektos pret dronu lietošanas pārkāpumiem, plānots izstrādāt gada laikā. Nākotnē iespējamas arī citas iespējas. CAA sākusi informatīvo kampaņu, lai informētu cilvēkus par svarīgāko dronu lietošanā.

Komentāri (96)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu