Foto: Mākslas darbi, ko radījuši garīgi slimi cilvēki (44)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Adamson Collections / Wellcome Library

Iespaidīgā un aizraujošā galerijā apskatāmi britu psihiatrisko klīniku pacientu mākslas darbi, kas terapijas nolūkos radīti 20. gadsimta laikā, kad mākslas terapija tikai sāka attīstīties.

Dīvainie zīmējumi un skulptūras fonda «Wellcome Library» krājumos nonāca pēc tam, kad tos tam ziedoja mākslinieks Edvards Ādamsons (Edward Adamson), kurš bija viens no pirmajiem cilvēkiem, kurš izmantoja mākslu terapijas nolūkos un pirmais mākslinieks Lielbritānijā, kurš pilnā laikā strādāja psihiatriskajā slimnīcā.

Ādamsons gleznošanu psihiatriskajās slimnīcās ieviesa kā vienu no obligātajiem terapijas paņēmieniem, kas jāveic pacientiem. Zīmējumus un veidojumus vēlāk izanalizēja psihiatru komanda, cenšoties ieskatīties katra indivīda zemapziņā un atklāt to slimības cēloņus un raksturu.

Šeit ir sniegts tikai neliels ieskats Ādamsona kolekcijā, kas kopumā sastāv no vairāk nekā 5500 mākslas darbiem, to skaitā zīmējumiem, gleznojumiem, keramikas, skulptūrām un citām izpausmes formām.

Ādamsons ticēja, ka šo mākslas darbu publiskošana un izstādīšana palīdzēs izglītot sabiedrību par to, ko nozīmē kreativitāte tiem cilvēkiem, kuri cieš no garīgām kaitēm.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu