Bukmeikeri prognozē, ka «Vienotību» vadīs Ašeradens (57)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Sīvā konkurencē par «Vienotības» valdes priekšsēdētāju kļūs ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, prognozē bukmeikeri.

Iespēju, ka Ašeradens 19. augustā gaidāmajā «Vienotības» kongresā tiks ievēlēts par partijas vadītāju, bukmeikeri novērtējuši ar 45% varbūtību. Savukārt partijas izredzes iekļūt nākamajā Saeimas sasaukumā bukmeikeri novērtējuši ar 60% varbūtību.

Pēdējās nedēļas pirms partijas nākotnei izšķirošā kongresa «Vienotība» pavadījusi strīdos. Saeimas deputāta Edvarda Smiltēna publiskā nostāšanās pret partijas ilggadējo līderi Solvitu Āboltiņu drīzāk papildināja runas par «Vienotības» izjukšanu un grāva jau tā iedragāto partijas tēlu, kas valdes priekšsēdētāja amata kandidātam Smiltēnam var maksāt kongresa delegātu balsis, prognozē bukmeikeri. Turklāt «Vienotības» valde pat nepieļāva, ka Smiltēna priekšlikums par Āboltiņas nomaiņu nonāk līdz balsojumam, tādā veidā pierādot Āboltiņas joprojām lielo lomu partijā.

Tādēļ vislabākās izredzes tikt ievēlētam par «Vienotības» valdes priekšsēdētāju ir Arvilam Ašeradenam, kurš šajā situācijā varētu būtu pieņemams gan Āboltiņas, gan Smiltēna atbalstītājiem kā kompromisa kandidāts, uzskata bukmeikeri. Ašeradens ir «Vienotības» biedrs jau kopš partijas izveidošanas, un līdz šim viņš ir veiksmīgi izvairījies no skandāliem, kas bojātu politiķa tēlu.

Tieši politiskā pieredze gan Saeimā, gan valdībā ir galvenā Ašeradena priekšrocība pār Rīgas domes deputātu Vilni Ķirsi, kurš ir trešais kandidāts uz valdes priekšsēdētāja amatu. Lielākā daļa sabiedrības pirmo reizi Ķirsi pamanīja vien pirms dažiem mēnešiem pašvaldību vēlēšanās, kad Ķirsis bija «Vienotības» Rīgas mēra amata kandidāts. Lai gan «Vienotības» startu Rīgā par izgāšanos nevar saukt, maz ticams, ka nacionālajā līmenī Ķirsis pret jaunajiem politiskajiem spēkiem nostartētu labāk, uzskata bukmeikeri.

Cīņa par «Vienotības» vadību gan būs sīva, un izredzes uzvarēt ir visiem trim kandidātiem, uzskata bukmeikeri. Tomēr jebkurā gadījumā «Vienotība» nākamajās Saeimas vēlēšanās ne tuvu nespēs atkārtot iepriekšējo vēlēšanu rezultātus, drīzāk cīnoties par 5% barjeras pārvarēšanu. Bukmeikeri vērtējumā minimālo uzdevumu partija spēs izpildīt, pateicoties pieredzei un resursiem, kas «Vienotībai» joprojām ir vairāk nekā lielākajai daļa konkurentu, tomēr uz lielākiem panākumiem «Vienotība» nebūs spējīga.

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu