Ministrs Līems Fokss: Lielbritānija nepakļausies ES šantāžai (223)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas tirdzniecības ministrs Līems Fokss piektdien paziņojis, ka Londona nepakļausies Eiropas Savienības (ES) šantāžai par tā dēvēto «Breksita» rēķinu, un kārtējo reizi aicinājis Briseli pāriet uz sarunām par turpmākajām attiecībām starp Apvienoto Karalisti un ES.

Pēc sarunu trešās kārtas par Lielbritānijas izstāšanās noteikumiem no ES Brisele ceturtdien atkārtoti paziņoja, ka pirms ķeršanās pie nākotnes attiecībām jāpanāk «apmierinošs progress» sarunās par «Breksita» nosacījumiem, tostarp par šobrīd Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām, par «izstāšanās rēķinu» un par robežu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Savukārt Londona atkal atgriezusies pie prasības paralēli sarunām par šiem jautājumiem sākt sarunas arī par abu pušu nākotnes attiecībām, īpaši par savstarpējo tirdzniecību.

«Pirmkārt, mūs ar šantāžu nevar piespiest maksāt» par izstāšanos, intervijā televīzijas kanālam ITV uzsvēra Fokss, kurš šobrīd uzturas Japānā, kur ieradies pavadot premjerministri Terēzu Meju.

Jautājums par tā dēvēto «Breksita» rēķinu ir sarežģīts arī iekšpolitiski, jo eiroskeptiķi Lielbritānijā pieprasa maksimāli samazināt izmaksas, kas varētu rasties izstāšanās laikā nokārtojot savstarpējās Londonas un Briseles prasības un saistība.

Savukārt Brisele pieprasa, lai Londona segtu visas saistības, kas izriet no pašreizējās Lielbritānijas dalības ES.

Londona paziņojusi, ka tā ir gatava pildīt savas starptautiskās saistības, taču konkrētu summu saskaņošana joprojām stāv priekšā.

Fokss norādīja, ka uzņēmēji visā Eiropā jau tagad vēlas zināt par turpmākajām Lielbritānijas un ES attiecībām.

«Domāju, mums jāsāk diskutēt par galīgo nokārtojumu, jo tas nāks par labu biznesam un ļaužu labklājībai gan Lielbritānijā, gan pārējā Eiropas Savienībā,» uzsvēra Fokss.

Komentāri (223)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu