Latvijā vislabāk atalgotā valsts amatpersona saņem miljonu eiro gadā (173)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Televīzijas raidījuma «de facto» vairāku mēnešu garumā ilgušajā pētījumā par Latvijas vislabāk atalgoto valsts amatpersonu, nacionālās aviosabiedrības «airBaltic» valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu, secināts, ka viņš darbā pavada vien trīs līdz četras pilnas darba dienas nedēļā, bet atalgojumā saņem vairāk nekā miljonu eiro gadā.

«de facto» nofilmētais rāda, ka nedēļās, kad viņš nav komandējumos vai atvaļinājumā, Gauss izvēlas lidojumus darba laikā. Turklāt bieži vien Minhenē atgriežas jau ceturtdienā.

«Es strādāju Latvijā tad, kad man šeit ir darāmas lietas, bet kopumā es strādāju, kad tas ir nepieciešams. Es vadu lidsabiedrību un domāju, ka visi ar to ir apmierināti. [..]Es veltu sevi lidsabiedrībai un tā strādā labāk nekā jebkad,» tā Gauss komentē «de facto» pētījuma rezultātus.

Pirms divām nedēļām Gausu pārapstiprināja «airBaltic» valdes priekšsēdētāja amatā uz trešo termiņu. Valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis «airBaltic», Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš norāda, ka «mums svarīgi ir tie skaitļi un cipari, ko parāda kompānija, vai tiek izpildīts apstiprinātais biznesa plāns, vai viss notiek saskaņā ar to, vai ir plānotais pieaugums, vai tiek nomainīta flote. Šie visi apstākļi kopumā rūp. Tie ir neatsverami un būtiski Latvijas valstij un tās ekonomikai. Dotajā brīdī šie skaitļi ir pozitīvi». Ozoliņam neesot svarīgi, vai Gauss strādā no mājām, vai ir uz vietas birojā: «Man ir svarīgi, lai tiek izpildīts tas darbs, saskaņā ar kuru tā persona ir algota.»

Taču veiksmes stāsts pēdējo gadu laikā tomēr ir nedaudz pārspīlēts. Gausa alga augusi daudz straujāk nekā uzņēmuma finanšu rādītāji. Piemēram, 2015.gadā «airBaltic» nopelnīja vairāk nekā 19 miljonus eiro. Toties pērn peļņa samazinājās par 94% – tikai nedaudz pārsniedzot miljonu. Savukārt aviosabiedrības apgrozījums pērn bija 286 miljoni eiro, kas ir tikai par 1% vairāk nekā gadu iepriekš. Tajā pašā laikā Gausa atalgojums «airBaltic» gada laikā pieaudzis par 19% – pārsniedzot vienu miljonu eiro.

Komentāri (173)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu