Noskaidrots, vai cilvēki miegā runā patiesību (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ideja, ka cilvēki, runājot miegā, varētu atklāt savus drūmākos noslēpumus, ir diezgan saistoša daudziem, tomēr jauns pētījums pierādījis, ka miegā cilvēks visbiežāk lieto vārdu «nē» un veselu plejādi ar lamuvārdiem.

Balstoties uz franču zinātnieku veiktā pētījuma, izdevums «The Times» raksta, ka biežāk lietotais vārds starp aizmigušiem cilvēkiem ir «nē», kā arī franču lamuvārds «putain», kas apzīmē prostitūtu. Aizvainojošo lamuvārdu cilvēki miegā lieto aptuveni 800 reizes biežāk nekā nomodā. Turklāt izrādās, ka vīrieši miegā runā biežāk nekā sievietes un nereti ir ārkārtīgi rupji.

Runāšana miegā jeb somnilokvija līdz ar mēnessērdzību un murgiem ir viens no parasomniju veidiem.

«Vadoties pēc savas pieredzes, runāšana miegā ir saistīta ar pārāk saikairinātu nervu sistēmu cilvēkam. To parasti izraisa dažādu tehnoloģiju un viedierīču vai kofeīna lietošana pirms naktsmiera. Šādi traucējumi var rasties arī cilvēkiem, kuri ir pārāk stingri pret sevi, proti, perfekcionistiem, jo viņi parasti patur sevī lietas, ko varbūt vajadzētu teikt realitātē. Miegā tas viss izsprūk ārā,» skaidroja grāmatas «Fast Asleep, Wide Awake» autore Nerina Ramlahana (Nerina Ramlakhan).

Lai arī ideja, ka varētu no, piemēram, sava guļošā partnera izvilināt viņa baisākos noslēpumus ir vilinoša, tomēr, vai tiešām cilvēks varētu miegā atzīties slepkavībā vai krāpšanā?

Pētnieks Džims Horns (Jim Horne) stāsta, ka pārāk lielu nozīmi pļāpām, kas pateiktas miegā, nevajadzētu piešķirt.

«Runāšana miegā parasti parādās pirmajā miega fāzē, kad vēl nerādās sapņi, bet prāts cenšas nomierināties un atslēgties,» teica Horns.

Parasti miegā runā bērni, kas šo parādību zaudē laika gaitā, tomēr tā var tikt pārmantota ģenētiski. Viens no iemesliem, kāpēc cilvēks miegā runā, ir arī stress un raizes par kādu lietu, tomēr šīs runas nopietni uztvert nevajadzētu.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu