Berlīnes terorakta izmeklēšanā konstatētas «rupjas kļūdas» (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Izmeklēšanā par pērn Berlīnē notikušo uzbrukumu Ziemassvētku tirdziņā secināts, ka pirms terorakta pieļautas «rupjas kļūdas» no drošības spēku puses, teikts ceturtdien prezentētajā ziņojumā.

Izmeklēšanā secināts, ka varasiestādes palaidušas garām vairākas iespējas aizturēt un deportēt uzbrucēju tunisieti Anisu Amri, kurš nolaupīja kravas automašīnu un ar to 19.decembrī ietriecās pūlī Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā, nogalinot 12 cilvēkus. Viņu pašu Milānā 23.decembrī nošāva Itālijas policija.

24 gadus vecais Amri, kurš iepriekš bija ieslodzīts Itālijā, bija sazinājies ar radikālajiem islāmistiem un tirgoja narkotikas Berlīnē. Taču viņam izdevās izvairīties no aizturēšana, mainot dzīvesvietas Vācijā un izmantojot dažādas identitātes.

«Tika pieļautas rupjas kļūdas, kurām nekad nevajadzēja notikt,» paziņoja bijušais prokurors Bruno Josts, prezentējot 72 lappušu biezo ziņojumu par izmeklēšanas rezultātiem.

Berlīnes policija, kas bija brīdināta par Amri kā potenciāli vardarbīgu islāmistu, novēroja viņu tikai darbadienās, bet ne brīvdienās vai svētku dienās. Turklāt novērošana ilga tikai pāris nedēļas, pēc tam tā tika pārtraukta, nospriežot, ka Amri ir tikai sīks narkotiku dīleris, teikts ziņojumā.

Lai gan Berlīnes policija varēja aizturēt Amri par narkotiku tirdzniecību, viņam izdevās izsprukt. Tas lielā mērā bija iespējams sliktās komunikācijas dēļ starp policiju un prokuratūru.

Un pēc uzbrukuma policija pielaboja savus ierakstus, lai mēģinātu noslēpt pieļautos trūkumus, secināts ziņojumā.

Sešus mēnešus pirms uzbrukuma Amri tika aizturēts Frīdrihshāfenē ar divām viltotām Itālijas pasēm. Tomēr viņš tika aizturēts tikai uz divām dienām, lai gan varasiestādes varēja «izņemt viņu no apgrozības uz trīs vai četriem mēnešiem», norādīja Josts.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu