Daļa «Islāma valsts» ārvalstu karotāju pametusi Raku (82)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Atbilstoši iepriekš panāktajam līgumam daži džihādistu grupējuma «Islāma valsts» ārvalstu karotāji pametuši Sīrijas ziemeļu pilsētu Raku, svētdien pavēstīja vietējā amatpersona.

«Daļa ārzemnieku ir devusies prom,» sacīja Rakas Civilās padomes loceklis Omars Alloušs, vaicāts par sestdien panākto vienošanos par «Islāma valsts» džihādistu evakuēšanu no Rakas.

Cik daudz džihādistu pametuši Raku un kurp viņi devušies, Alloušs nevarēja paskaidrot.

«Viņi paņēma civilistus, izmantojot tos kā dzīvo vairogu, un devās prom,» viņš piebilda.

Alloušs sestdien apliecināja, ka ir panākta vienošanās par to, ka «Islāma valsts» karotāji - kā ārzemnieki, tā sīrieši - varēs pamest Raku.

Iepriekš ASV atbalstītā kurdu un arābu alianse - Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD) - bija paziņojusi, ka džihādistu konvojs varēs pamest pilsētu, tomēr konkrēti uzsvēra, ka no Rakas nevarēs evakuēties ārvalstu karotāji.

QSD kontrolē aptuveni 90% Rakas, tomēr alianse kavējas atkarot džihādistiem pēdējos pretošanās perēkļus, bažījoties, ka daudzi civilisti tiek izmantoti kā dzīvais aizsegs.

«Islāma valsts» Raku ieņēma 2014.gadā, padarot to par pašu pasludinātā kalifāta «de facto» galvaspilsētu. Kauja Rakas atbrīvošanai no džihādistiem sākās jūnijā.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (82)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu