Ministrs: Katram dienestam nevajadzētu pirkt savus helikopterus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai gan multifunkcionālu helikopteru iegāde Latvijas valstij ir ļoti nepieciešama, katram dienestam pirkt savus šāda tipa gaisa kuģus nebūtu lietderīgi, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Vaicāts par plašu ugunsgrēku dzēšanai nepieciešamo materiāltehnisko nodrošinājumu, Kozlovskis atzina, ka iekšlietu dienestiem pilnīgi noteikti būtu vajadzīga materiāltehniskās bāzes atjaunošana, tādēļ visas vajadzības tiks apkopotas un ministrija ar attiecīgu ziņojumu vērsīsies valdībā. Tomēr ļoti svarīga esot arī sadarbība starp dienestiem, tai skaitā starptautiskā sadarbība. Šovasar gan atklājies, ka situācijā, kad vienlaikus deg ļoti plašas teritorijas, arī Eiropas Savienības iekšējie resursi liesmu apslāpēšanai nav pietiekami.

Vaicāts tieši par multifunkcionālo helikopteru iegādes lietderību, lai nākotnē ar tiem varētu dzēst plašus ugunsgrēkus, Kozlovskis atzina, ka šādi gaisa kuģi būtu ļoti noderīgi.

Tomēr, ņemot vērā, ka Nacionālie bruņotie spēki jau patlaban iegādājas multifunkcionālus helikopterus, citiem valsts dienestiem vairs nebūtu lietderīgi pirkt tādus pašus lidaparātus. Ugunsgrēku dzēšanā no gaisa tiek sniegts tikai atbalsts, bet pilnīgi noteikti izšķiroša nozīme ir tiem dzēšanas darbiem, kas tiek veikti no zemes, piebilda ministrs.

Kā ziņots, ASV Valsts departaments devis Latvijai "zaļo gaismu" iegādāties no Savienoto Valstu uzņēmuma četrus helikopterus "Black Hawk" un saistīto aprīkojumu, pagājušajā nedēļā vēstīja ASV militārais izdevums "Defense News". Pirkuma summa tiek aplēsta ap 200 miljoniem ASV dolāru (173 miljoniem eiro).

Šis darījums "atbalstīs ārpolitiku un Savienoto Valstu nacionālo drošību, palīdzot uzlabot NATO sabiedroto drošību," paziņojusi ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA). Paziņojumā norādīts, ka šie helikopteri sekmēs "savietojamību ar ASV un NATO spēkiem", kad nepieciešama ātra reaģēšana dažādās misijās un ātra karavīru izvietošana ar helikopteriem.

"Šo helikopteru pārdošana Latvijai nozīmīgi palielinās tās spējas nodrošināt karavīru pārvietošanu, robežu drošību, pretterorisma pasākumus, medicīnisko evakuāciju, meklēšanu un glābšanu (..) un kaujas atbalstu visos laikapstākļos," teikts DSCA paziņojumā.

"Defense News" vēsta, ka galvenais helikopteru piegādātājs būs ASV uzņēmums "Sikorsky".

Aģentūra LETA jau jūlijā ziņoja, ka Latvijas Aizsardzības ministrija un Valsts robežsardze tuvākajos gados plāno iegādāties sešus helikopterus. Plānots, ka līgumu par piegādēm noslēgs jau šogad, bet pirmā piegāde paredzēta 2021.gadā.

Jaunajiem helikopteriem būs meklēšanas un glābšanas, medicīniskās evakuācijas, kā arī ugunsgrēka dzēšanas funkcijas, norādīja Ārlietu ministrijā.

Pašlaik Gaisa spēkos ir četri lietoti "Mi-17" helikopteri un divi "Mi-2" helikopteri. Tāpat aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2012.gada nogalē noslēdzās iepirkums par 1990.gadā ražota helikoptera "Mi-17" kapitālo remontu. Toreiz remonta līguma summa bija 1 210 000 eiro.

Savukārt Valsts robežsardzē aģentūra LETA jūlijā noskaidroja, ka 2017.gada decembrī noslēgtā līguma ar kompāniju "Leonardo S.p.a." realizācijas rezultātā Valsts robežsardze nodrošinās helikopteru parka atjaunošanu, aizstājot divus "Agusta Bell 206B" helikopterus, kuri ražoti 1974. un 1980.gadā, ar diviem viendzinēja vieglās klases helikopteriem.

Atbilstoši līgumam paredzēts apmācīt helikoptera pilotus, aviācijas inženiertehnisko personālu un 2019.gadā piegādāt divus jaunus helikopterus "AW 119 Kx", kas kopumā izmaksās 12 482 718 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu