AM rosina izveidot preču rezerves, lai nodrošinātu valsts funkcijas trīs nedēļas pēc kara iestāšanās (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Latvijā ir jāizveido nacionālās rezerves pirmās nepieciešamības precēm, lai nodrošinātu valsts pamatfunkciju darbību vismaz trīs nedēļas pēc kara iestāšanās, ziņojuma projektā par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu Latvijā norādījusi Aizsardzības ministrija (AM).

Latvijas iedzīvotāji rūpējas par savu ekonomisko un sociālo stāvokli, sociālajām garantijām un redz nākotnes vīziju. Valsts tautsaimniecības satricinājumi varētu graut cilvēku pārliecību, ka Latvijā viņi var justies pasargāti un droši. Noturīgas tautsaimniecības mērķis ir nodrošināt valsts pamatfunkciju nepārtrauktu darbību krīžu un kara laikā.

Veicinot atbildīgu attieksmi pret valsts drošību, jāparedz nacionālo rezervju veidošana pirmās nepieciešamības precēm, lai nodrošinātu valsts pamatfunkciju darbību vismaz trīs nedēļas pēc krīzes iestāšanās. Tāpat jāizveido nepieciešamo preču saraksts, kuru izplatīt Latvijas iedzīvotājiem, lai viņi varētu savlaicīgi sagatavot personīgos krājumus krīzes gadījumiem. Šādām personīgajām rezervēm vajadzētu nodrošināt iedzīvotāju iztiku vismaz vienu nedēļu autonomā režīmā.

Iedzīvotāju finansiālo drošību veido darba devēju spēja nodrošināt uzņēmumu darbību arī krīzes un kara gadījumā. Latvijas uzņēmumiem jārūpējas par savu nodarbināto drošību krīzes un kara laikā, savukārt Latvijas lielajiem uzņēmumiem, kas nodarbina vairāk par 250 cilvēkiem, jānodrošina uzņēmuma pamatfunkciju darbība krīzes un kara gadījumā, turpinot valsts ekonomikas funkcionēšanu, nepieciešamo preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu. AM ir jāuzņemas vadošā loma darbā ar Latvijas lielajiem uzņēmumiem, lai informētu tos par nacionālās drošības aktualitātēm, kā arī kopīgi noteiktu uzņēmumu lomu un vietu valsts aizsardzībā.

Valsts tautsaimniecības noturība un stabilitāte ir priekšnoteikums tautsaimniecības darbībai arī krīzes un kara gadījumā. Pašlaik Latvijā nav izstrādāts rīcības plāns, ņemot vērā tautsaimniecības iespējas un atbildības sadalījumu starp privāto un publisko sektoru. Tādējādi būtu jānosaka atbildīgā valsts pārvaldes institūcija valstī, kā arī atbildības sadalījums privātajā sektorā, lai koordinēti vadītu tautsaimniecību krīzes un kara apstākļos, secinājusi AM.

AM ziņojuma projekts patlaban pieteikts valsts sekretāru sanāksmē.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu