KNAB apgalvo, ka izmeklētājs nelūdza vērtēt Kučinska rīcību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) apgalvo, ka biroja izmeklētājs Ģenerālprokuratūrai nebija lūdzis izvērtēt premjerministra Māra Kučinska (ZZS) rīcību Saeimas deputāta Askolda Kļaviņa (ZZS) lietā, tomēr birojam neesot tiesību pārsūdzēt prokuratūras lēmumu, ar kuru atteikts sākt kriminālprocesu par ziņu izpaušanu.

KNAB aģentūrai LETA skaidroja, ka, izmeklējot kriminālprocesu, tā rīcībā nonākušas ziņas par iespējamu informācijas noplūdi. KNAB atbilstoši normatīvajiem aktiem šo informāciju nekavējoties nosūtījis izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrai.

"KNAB precizē un uzsver, ka, vēršoties Ģenerālprokuratūrā, šī kriminālprocesa virzītājs nav lūdzis izvērtēt premjerministra rīcību," uzsvēra birojā.

Detalizētu informāciju par Ģenerālprokuratūrai nosūtītajām ziņām KNAB gan nevarot sniegt, jo tā esot ierobežotas pieejamības informācija.

KNAB vērš uzmanību, ka šajā konkrētajā gadījumā iespējamā informācijas nonākšana trešajām personām nekādā veidā neesot ietekmējusi pirmstiesas izmeklēšanu, pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu.

Birojā uzsvēra, ka KNAB savas funkcijas korupcijas apkarošanā un novēršanā veic saskaņā ar likumu kā politiski neitrāla un neatkarīga institūcija.

KNAB arī norādīja, ka birojam saskaņā ar likumu nav tiesību pārsūdzēt Ģenerālprokuratūras lēmumu, ar kuru atteikts sākt kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju maijā Kļaviņa lietas KNAB izmeklētājs nosūtījis iesniegumu ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram par to, ka, izmeklējot šo lietu, notikusi pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušana. No šīs lietas izrietot, ka informācija, iespējams, varētu būt izpausta no Kučinska puses. Publiski par šo lietu tapa zināms vien 21.jūnijā, kad Saeima nolēma piekrist kratīšanai deputāta dzīvesvietā.

Savukārt Kučinskis ar preses sekretāra Andreja Vaivara starpniecību noliedza minētos apgalvojumus, ka viņš būtu izpaudis šādu informāciju. Vaivars uzsvēra, ka neviens apgalvojums šajā sakarā nav pamatots un tie ir vērtējami kā priekšvēlēšanu cīņas elements.

Žurnāls "Ir" šodien vēsta, ka Kļaviņu par KNAB sākto kriminālprocesu saistībā ar viņa saņemtajām transporta kompensācijām telefoniski pabrīdinājis kādreizējais premjers no Zaļo un zemnieku savienības Indulis Emsis, bet KNAB šo telefonsarunu noklausījies.

Kā raksta žurnāls, avotu sniegtās liecības liek domāt, ka Emsis par faktu, ka pret Kļaviņu sākts kriminālprocess, varētu būt uzzinājis pēc tam, kad to ZZS biedriem, kuriem tobrīd bija jālemj par vēlēšanu sarakstu veidošanu, izstāstījis Kučinskis. Savukārt Kučinski par Kļaviņa kriminālprocesu informējis KNAB vadītājs Jēkabs Straume, pieļauj "Ir".

KNAB ir sācis kriminālprocesu pret Saeimas deputātu Kļaviņu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Kļaviņš pēc kļūšanas par liepājnieku bija sācis saņemt piecreiz lielāku transporta kompensāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu