​Bičkovičs: Tiesu vara nav ieinteresēta paslēpt savus trūkumus "zem paklāja" (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Daļā sabiedrības valdošais uzskats, ka tiesneši ir korumpēti, ir sarūgtinošs, taču tiesu vara nav ieinteresēta paslēpt savus nesmukumus un trūkumus "zem paklāja", šodien intervijā Latvijas Radio apgalvoja Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

"Domājot par tiesu darbības attīstību un kritiku, mēs neesam ieinteresēti paslēpt savus nesmukumus un trūkumus zem paklāja," norādīja Bičkovičs.

Tiesnesis atgādināja, ka Tieslietu padomes izveidotā ekspertu komisija secinājusi, ka vairāki vārdos nosaukti tiesneši maksātnespējas procesos vairākkārtīgi ir pieņēmuši lēmumus, kas ir klajā pretrunā ar tiesu normām un godaprātu. Šāds ekspertu ziņojums tapa, pamatojoties uz publiskajā telpā izskanējušajiem pārmetumiem un aizdomām par neizprotamiem tiesas nolēmumiem.

Tagad faktiski gandrīz visās ekspertu analizētajās lietās tiesnešu pieļautās kļūdas juridiski ir izlabotas, uzsvēra Bičkovičs. Tāpat ekspertu secinājumi tiks nosūtīti Ģenerālprokuratūrai, kas pārbaudīs "neizskaidrojamās lietas", norādīja Bičkovičs.

Tieslietu padome nav mēģinājusi noslēpt nebūšanas un pasargāt negodprātīgus kolēģus, sacīja Bičkovičs un uzsvŗa, ka Latvija ir tiesiska valsts un kāda tiesneša atbrīvošanai no amata ir jābūt tiesiskai. "Var patikt vai nepatikt", bet Latvijas likumdošanā pastāv tāds jēdziens kā noilgums, piebilda tiesnešu pārstāvis.

Bičkovičs atzīmēja, ka ekspertu komisija ir atzīmējusi, ka kļūdas pieļaušana pati par sevi nav pamats tiesneša sodīšanai.

Bičkovičs atgādināja, ka Saeimā vērtēšanā atrodas priekšlikums par tiesneša ārpuskārtas profesionālo novērtēšanu. Tas nozīmē, ka, rodoties aizdomām par tiesneša nekompetenci, tiesnesim varēs likt doties uz kvalifikācijas kolēģiju, lai pierādītu sevi strādāt ar konkrētu lietu kategorijām.

Bičkoviču sarūgtina daļā sabiedrībā valdošais uzskats, ka tiesneši ir korumpēti, taču tiesu vara mēģinot uzlabot komunikāciju ar sabiedrību. Bičkovičs sprieda, ka daudzi neuzticību tiesām paudušie iedzīvotāji personiski nemaz nav saskārušies ar tiesu. Tas liecina, ka viņu uzskatus veidojuši medijos atspoguļotā informācija. "Tas liecina, ka ar medijiem ir jāsadarbojas un jāstāsta par sevi," uzsvēra Bičkovičs.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu