Smago metālu un skābo izmešu risks Brocēnos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

21. novembrī Brocēnos SIA "Cemex" sāka IVN procesu, lai trīskāršotu saražoto klinkera un cementa apjomu. SIA "Cemex" pārstāvis nosauca 657 000 klinkera tonnu gadā un 981 667 cementa tonnu gadā. Projekts tiks veidots līdzīgs iepriekšējam Dominikas republikā.

VAK IVN laikā aicinās investēt gaisa filtros cilvēkiem neirotoksisko un kancerogēno smago metālu (dzīvsudrabs, kadmijs, svins) stingrai ierobežošanai un skābos izmešus radošu gāzu (sēra dioksīda un slāpekļa oksīdi) izfiltrēšanai, kā arī iespēju robežās sekos BREF un ūdens un augsnes kvalitātes monitoringam.

Kaut arī IVN biroja direktors Avotiņa k-gs teica, ka jaunā Brocēnu klinkera līnija ir minēta ES pieļaujamajās tehnoloģijās, VAK piebilst, ka BREFi, kā zināms, pieļauj ļoti plašu tehnoloģiju spektru (bet, piemēram, ne pašreizējo ražošanas procesu Brocēnos kurš atļauts līdz 2008.gadam...). Visā ES un ANO notiek nopietns darbs pārrobežu smago metālu izmešu samazināšanai. Dzīvsudrabs, piemēram, ir neirotoksisks un sekmē bērnu debilitāti. Grūtniecēm neirotoksiskas vielas ir īpaši kaitīgas.

Dažus no citiem smagajiem metāliem, kuri minēti Brocēnu izmešos, ANO Pasaules veselības organizācijas vēža pētniecības centrs klasificē kā kancerogēnus. Arī Latvija ir parakstījusi ANO smago metālu pārrobežu piesārņošanas konvenciju, kuras darba grupā strādā Amerikas kontinenta lielvalstis, kā ASV, Kanāda, un ES valstis. ASV jau šobrīd vairāku ogļu TEC dzīvsudraba izmeši samazināti par 90%. ES apsver dzīvsudraba pilnīgu eksporta aizliegumu 2011. gadā. Nedz Liepājā, nedz Rīgā jau šobrīd netiek ievērota ES gaisa struktūrdirektīvas saistošās vērtības cietajām daļiņām ar diametru. mazāku par 10 mikroniem, PM10. Tas īpaši slikti astmatiķiem, plaušu slimniekiem un no elpceļu slimībām cietošiem. SIA "Cemex" pārstāvis nezināja tehnoloģijas smago metālu un konkrēti dzīvsudraba samazināšanai rūpnīcas izmešos. Cerams ka sabiedrības iesaistīšanās IVN procesā veicinās šādu tehnoloģiju lietošanu Latvijā.

Vienlaicīgi Brocēnu fabrika ir iesniegusi lūgumu aizstāt gāzes dedzināšanas procesu ar ogļu dedzināšanu. Pēdējais, ja tiks apstiprināts, būs videi nedraudzīgāks process un optimizēs īpašnieku peļņu uz iedzīvotāju veselības un vides rēķina. Tātad jau ES standartiem pārāk netīrais process Brocēnos tiks padarīts vēl netīrāks. Tuvējās pilsētas Saldus, Blīdene, Jaunpils, Dobele, Tukums būs galvenās riska saņēmējas.

Aicinām sabiedrību, īpaši Brocēniem tuvo Kurzemes un Zemgales daļu, rūpīgi sekot šim IVN procesam un rakstiski izteikt priekšlikumus IVN birojam nepieļaut smago metālu un skābo izmešu un cieto aerosolo daļiņu, PM nonākšanu gaisā iecerētajā milzīgajā apjomā bez būtiskas filtrācijas uzlabošanas. Līdz 1. decembrim jādodas uz IVN biroju Rīgā un rakstiski jāizsaka priekšlikumi IVN, t.sk., piem., par smago metālu, kā dzīvsudrabs, kadmijs, svins, ietekmi uz veselību noteikšanu un uzraudzību rūpnīcas darbības laikā, kā arī cietajām daļiņām (PM10) un ietekmi uz ES gaisa struktūrdirektīvas saistošajiem līmeņiem apkārtnē, un visbeidzot ietekmi uz vidi (skābie izmeši, cinks).

Autors - Brocēnu klinkera līnijas rekonstrukcijas IVN uzraudzības projekts

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu