Apsvērt un tikai tad lemt

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesen viesojoties Cēsīs, nejauši uzzināju par iedzīvotāju sacelto ažiotāžu ap paredzamo degvielas uzpildes stacijas celtniecību Piebalgas ielas rajonā. Kā bijušais cēsnieks arī es gribētu paust savu viedokli un būtu pateicīgs, ja jūs rastu iespēju to publicēt.

Cēsīs Piebalgas ielas 47. nams ir manu vecāku mājas, kur aizvien dzīvo mana māte. Šeit es esmu uzaudzis un joprojām šīs ir arī manas mājas. Tāpēc man nav vienaldzīgi, kā attīstās un mainās Cēsis.

Šobrīd ir sacelta nesaprotama kņada un ažiotāža ap it kā plānoto degvielas uzpildes stacijas būvniecību Cēsīs, Lāču ielā 2. Es uzskatu, ka tā ir ļoti pozitīva un apsveicama iecere. Jauna degvielas uzpildes stacija palielinās konkurenci un autobraucēji varēs izvēlēties labāko un lētāko pakalpojumu sniedzēju.

Mūsu valsts izstrādātie normatīvie dokumenti izvirza virkni stingru prasību jebkurai degvielas uzpildes stacijai. Tās nodrošina pilnīgu augsnes un gruntsūdeņu aizsardzību pret piesārņojumu. Degvielas tvaiku daudzums, kas nonāk apkārtējā gaisā, ir nenozīmīgs, jo to nodrošina prasība uzstādīt degvielas tvaiku savākšanas sistēmu. Līdz ar to degvielas smaka nav jūtama pat degvielas uzpildes stacijas tuvākajā apkārtnē.

Darba jautājumos man bieži sanāk doties komandējumos uz citām valstīm. Esmu ievērojis, ka, piemēram, Šveicē DUS atrodas pat daudzstāvu dzīvojamās mājas pirmajā stāvā.

Tos cilvēkus, kuri šobrīd asi iestājas pret šo ieceri, manuprāt, vada nezināšana un emocijas, nevis veselais saprāts un loģiskā domāšana. Dzirdot nosaukumu DUS, cilvēkiem uzreiz nāk prātā padomju laikos būvētās degvielas uzpildes stacijas, kurās allaž bija notecējusi eļļa un degviela, to apkārtnē neciešami smirdēja pēc benzīna, kā arī degvielas uzpildīšana bija skaļš process.

Mūsdienās degvielas uzpildes stacija nav ekoloģiskais drauds ne videi, ne apkārtējiem iedzīvotājiem. Stacijas izbūve sakārtos esošo infrastruktūru - tiks sakopta vide, radīsies jaunas darba vietas un veikals ar pirmās nepieciešamības precēm.

Ja cilvēkiem ir bažas par ekoloģiju, tad es iesaku lielāku uzmanību pievērst autostrādei, par ko ir pārtapusi kādreiz klusā Piebalgas iela. Automašīnu izplūdes gāzes un troksnis ir tie faktori, kas būtiski pasliktina vides kvalitāti un padara šo vietu par dzīvošanai nepievilcīgu.

Tāpēc es gribētu aicināt Piebalgas ielas iedzīvotājus vēlreiz apsvērt visus "par un pret" un atbalstīt jaunās degvielas uzpildes stacijas celtniecību.

Andris Leitass, Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras direktors

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu