Spontāns aborts

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Varbūt arī jums ir bijis spontāns aborts vai mazulis pasaulē nācis pirms laika, un jums ir pazīstami šie pārdzīvojumi. Lasiet, kāpēc tā notiek un vai iespējams to novērst.

Kas ir spontāns aborts un priekšlaicīgas dzemdības?

Spontāns aborts ir priekšlaicīga grūtniecības pārtraukšanās no grūtniecības sākuma līdz 22. grūtniecības nedēļai. Šai laikā auglis vēl nav dzīvotspējīgs.

Priekšlaicīgas dzemdības ir grūtniecības pārtraukšanās no 22. līdz 37. grūtniecības nedēļai. Jo lielāks ir grūtniecības laiks, jo bērna izredzes izdzīvot pieaug.

Cik bieži notiek priekšlaicīga grūtniecības pārtraukšanās?

Latvijā, pēc statistikas datiem, ik gadu aptuveni 10% grūtniecību beigušās priekšlaikus, proti, līdz 37. grūtniecības nedēļai. Nedaudz vairāk par 6% grūtnieču bijis spontāns aborts. Šis skaitlis nedaudz atšķiras no pasaules literatūras datiem, kas liecina, ka 10–20% grūtniecību beidzas ar spontānu abortu. Visbiežāk spontāns aborts notiek 7.–12. grūtniecības nedēļā.

Priekšlaicīgas dzemdības, pēc dažādiem literatūras avotiem, ir 5–11% no visu dzemdību kopskaita. Latvijā šis raksturlielums vidēji ir 6%.

Kādēļ grūtniecība pārtraucas priekšlaikus?

Ja grūtniecība beigusies ar spontānu abortu vai priekšlaicīgām dzemdībām, rodas jautājums — kādēļ tā notika? Uz to atbildēt nav vienkārši. Nereti var būt iesaistīti vairāki faktori. Minēšu biežākos no tiem.

Spontāna aborta cēloņi

Ja grūtniecība pārtraucas ļoti agrīni (2.–3. grūtniecības nedēļā) spontāna aborta cēlonis vairāk nekā 60% gadījumu ir ģenētisks faktors — augļa hromosomu patoloģija. Ja sievietei ir iedzimtas dzimumorgānu attīstības anomālijas (piemēram, divragu dzemde, dzemdes starpsiena, divas dzemdes u. c.). Nereti šo anomāliju diagnosticē tikai pēc pirmās neveiksmīgās grūtniecības.Spontānu abortu var izraisīt jebkura neizārstēta baktēriju, vīrusu vai parazītu infekcija. Visbiežāk vainojama kāda seksuāli transmisīva dzimumceļu slimība.Hormonu darbības traucējumi. Imūnsistēmas patoloģija. Tā var būt gan iedzimta, gan iegūta mūža laikā.Spontānu abortu var izraisīt topošās māmiņas psihiskais stāvoklis, smaga garīgā un fiziskā slodze.Ja ir nopietnas citu orgānu slimības (piemēram, sirds un asinsvadu sistēmas slimības, cukura diabēts u. c.).Ja ir dzemdes kakla mazspēja. Tā var būt gan iedzimta, gan iegūta (dzemdību vai aborta laikā traumatizēts dzemdes kakls). Tas ir viens no biežākiem vēlīna spontāna aborta vai agrīnu priekšlaicīgu dzemdību cēloņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu