Saldus ugunsdzēsēji glābj gulbjus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saldus ugunsdzēsēji aizvadītajās dienās snieguši palīdzīgu roku pilsētas dīķī ziemojošiem gulbjiem. Diemžēl ne visiem iedzīvotājiem ir šāda attieksme pret skaistajiem putniem.

Saldus centra Melnajā dīķi šogad palikuši četri jaunie gulbji, kas nav spējuši līdz ar citiem sugas brāļiem doties lidojumā uz siltajām zemēm, stāsta pilsētas ugunsdzēsēju brigādes komandieris Māris Griguts. Uznākot aukstumam, aizvadītajās dienās ledus sakļāvies ap putniem arvien ciešāk, līdz beidzot tiem nav atlicis neaizsalušas vietas, kur baroties. Naktī uz ceturtdienu termometra stabiņš pilsētā noslīdējis līdz mīnus 10 grādiem, un 23. oktobra pēcpusdienā, izmantojot glābšanas dēli, ugunsdzēsēji izlauzuši ledu putnu uzturēšanās vietā. Viens no gulbjiem, kas bija pavisam zaudējis spēkus, nogādāts pie veterinārārsta un pašlaik atkopjas ugunsdzēsēju depo telpās, kur tiek barots ar rīvētām bietēm un graudiem. Iepriekš gan glābēji putnu domājuši nodot aprūpei Zooloģiskajā dārzā, taču tur šādu bēdu brāļu, izrādās, jau gana un vairs nav bijis brīvas vietas. Gulbji minētajā ūdenskrātuvē Saldū ziemojot ne pirmo gadu, un ne pirmo reizi ugunsdzēsēji iesaistās šo putnu glābšanas pasākumos, stāsta M. Griguts. Dīķis atrodas pilsētas centrā un bieži paši iedzīvotāji nākot pabarot. Taču diemžēl ne visiem esot šāda humāna attieksme. Proti, reizēm putni apmētāti ar akmeņiem, bet pagājušajā ziemā vairāki no tiem nogalināti. Sniegā palikuši vienīgi asiņaini traipi. To, visticamāk, izdarījuši izbadējušies bezpajumtnieki gaļas dēļ, atzīst M. Griguts. Arī viens no jau minētajiem četriem šogad Saldus Melnajā dīķi uz ziemu palikušajiem gulbjiem nupat pazudis bez pēdām. Visticamāk, apēsts. Šobrīd depo izmitinātais putns, kurš pret ugunsdzēsējiem izturoties miermīlīgi, vēl esot vārgs un knapi spējot pacelt galvu, taču, tiklīdz atlabs, tiks palaists atpakaļ. Savukārt divi dīķī palikušie pastaigājoties pa ledu, kuru Saldus glābšanas dienesta darbinieki nepieciešamības gadījumā apņēmušies ik pa laikam izcirst, lai putni tiek pie brīva ūdens. Gulbjiem, kā pastāstīja M. Griguts, Melnajā dīķi savulaik palīdzējis iedzīvoties kāds vecs ugunsdzēsējs. Skaistie putni tagad tur ligzdojot un priecējot pilsētas iedzīvotājus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu