Rīgas zoodārza bruņurupuči pārcelsies uz vasaras mītni (2)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spēkavīrs Raimonds Bergmanis jau trešo gadu pēc kārtas Rīgas zoodārza Galapagu bruņurupučiem palīdzēs pārcelties uz vasaras mītni. Zoodārza informācijas nodaļas vadītājs Ingmārs Līdaka pavēstīja, ka Bergmanis trešdien četrus bruņurupučus nosvērs un iznesīs āra aplokā.

"Diemžēl šis laikam būs pēdējais "svarīgās" sadarbības gads, jo Galapagu bruņurupuči gada laikā pieņemas svarā aptuveni par 10 kilogramiem," pauda Līdaka, atgādinot, ka smagākais no četriem bruņurupučiem pērn svēra 89 kilogramus, bet paša Bergmaņa "kaujas" svars esot aptuveni 135 kilogrami. Vai kāds no pasaules lielāko bruņurupuču sugas pārstāvjiem Rīgas zoodārzā šogad jau būs pārsniedzis 100 kilogramu robežu, būs redzams trešdien pasākumā pie zoodārza Tropu mājas. Līdaka norādīja, ka citi pasaules un Ginesa rekordi bruņurupuču nešanā līdz šim nav reģistrēti, tāpēc Bergmanis uzskatāms par absolūto čempionu. Tomēr spēkavīra karjera neparedz rekordu pacelt līdz 200-225 kilogramiem - zinātniskajā literatūrā minētajam Galapagu bruņurupuču svaram. Galapagu bruņurupuči ziemu pavada siltajā telpu ekspozīcijā, kopā ar katas lemuriem. Pirms diviem gadiem dzīvniekiem izveidots āra aploks ar apsildāmu slēptuvi. Bruņurupučus vasaras ekspozīcijā pārvieto, kad gaisa temperatūra dienā ir stabili ap +20 grādiem. Četri Galapagu bruņurupuči Rīgas zoodārzā nonāca 1995.gada decembrī kā Čikāgas zoodārza dāvana. Savvaļā šie dzīvnieki mīt Galapagu salās, pārtiekot no dažādas augu barības. Tēviņi sasniedz 225 kilogramu svaru, mātītes - 100-150 kilogramu. Šo dzīvnieku mūža ilgums pārsniedz 150 gadu. Kopumā pasaulē saglabājušies tikai aptuveni 10 000-15 000 Galapagu bruņurupuču. Rīgā mīt četras astoņus un deviņus gadus vecas bruņurupuču mātītes.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu