Ieceri par iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu plāno nodot vērtēšanai parlamentā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/PA Images / Scanpix

Ieceri par iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu plāno nodot vērtēšanai parlamentā, pirmdien pēc koalīcijas partiju iknedēļas sanāksmes apliecināja politiķi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhars (VL-TB/LNNK) sacīja, ka nacionālās apvienības deputāti iesniegs Saeimā likumprojektus, kas paredz ieviest iepakojuma depozīta sistēmu. Viņš uzsvēra, ka jāsāk šī diskusija, jāpieņem pirmie lēmumi un tad jāvirzās uz priekšu.

Koalīcijas partneriem nav iebildumu pret likumprojekta nodošu Saeimai, bet strīdīgus jautājumus varētu risināt parlamenta komisijās. Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka jautājums var virzīties uz priekšu un diskusijas paredzamas Saeimas komisijā.

"Jaunā Vienotība" konceptuāli atbalsta ieceres virzīšanu uz priekšu. Ar jautājumiem, kas saistīti ar depozītsistēmas ieviešanu, deputāti strādās Saeimas komisijā, piebilda politiķis.

Kā ziņots, lai Latvijā ieviestu dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jūlijā Valsts kancelejā izvērtēšanai Ministru kabinetā iesniedza papildinātus grozījumu projektus Iepakojuma likumā un Dabas aizsardzības likumā, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Kaspars Rūklis.

Iepakojuma depozīta sistēma paredz iespēju iedzīvotājiem atgūt samaksāto depozīta maksu par iepakojumu, nododot izmantoto dzēriena iepakojumu taras pieņemšanas automātā vai punktā. Sistēmas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju. Ņemot vērā Lietuvas un Igaunijas pieredzi - līdz pat 90% izlietotā dzērienu iepakojuma tiek nodoti atpakaļ, kā arī gandrīz 100% nodoto iepakojumu ir iespējams pārstrādāt.

Depozīta sistēma veicina iepakojumu nodošanu otrreizējai pārstrādei, samazinot PET pudeļu, stikla un skārda iepakojumu nonākšanu poligonos, kā arī apkārtējā vidē, uzskata VARAM.

Depozīta sistēma ieviešanas process uzsākts, pamatojoties uz vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju iesnieguma.

Sistēmas ieviešanai iebilst vairāki uzņēmēju vides pārstāvji un Zemkopības ministrija.

FOTO: Vai iespējams dzīvot bez plastmasas atkritumiem? Ekoloģiskais eksperiments

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu