Britu eksperts: Seksuālus noziegumus pret bērniem visbiežāk izdara viņiem pazīstami vīrieši (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Visbiežāk seksuālus noziegumus pret bērnu izdara vīrieši, turklāt astoņos no desmit gadījumiem Lielbritānijā bērni savus pāridarītājus pazīst - ceturtdien, 27. septembrī, biedrības "Centrs Dardedze" konferencē sacīja britu eksperts Donalds Findlaters.

Bieži jeb apmēram 60% gadījumu seksuāla vardarbība pret bērnu notiek ģimenē, un nereti pāridarītājs ir nevis tēvs, bet kāds cits radinieks - vectēvs, brālis vai patēvs.

Pieaugušie reti saskata pāridarītāju pazīstamos cilvēkos, turklāt īpaši grūti atzīt, ka vardarbība pret bērnu notikusi ģimenē.

Pēc eksperta paustā, pāridarītāji nereti attaisno savu rīcību.

Piemēram, mācītājs var seksuāli izmantot bērnu un savu rīcību attaisnot ar nozīmīgo darbību sabiedrības labā. Viņš var uzskatīt, ka bērna seksuāla izmantošana nav nekas briesmīgs.

Findlaters arī norādīja, ka varmāka bieži pārliecina bērnus klusēt par nodarījumu. To varmāka paveic dažādos veidos: iestāstot, ka bērnam neviens neticēs, vai sakot, ka varmāka mīl bērnu.

Lielbritānijā vidēji tikai viens no astoņiem seksuālas vardarbības gadījumiem nonāk līdz policijai vai sociālajam darbiniekam, atklāja Findlaters.

Eksperts uzsvēra, ka sabiedrībai jāmāca bērnus atpazīt un rīkoties pārinodarījuma gadījumā, kā arī bērni jāiedrošina vērsties pie pieaugušā. Savukārt pieaugušos jāmāca atpazīt vardarbības pazīmes un spēt rīkoties, lai bērnam palīdzētu.

Findlaters ilgus gadus piedalījies atbalsta programmu izstrādē tieši seksuālās vardarbības veicējiem, pats aktīvi piedalījies šo programmu realizācijā sadarbībā ar Lielbritānijas Probācijas dienestu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu