Cilvēki ar garīgu invaliditāti vēlēšanu dienā nevarēs izmantot citu cilvēku palīdzību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Cilvēkiem ar garīgu invaliditāti, kas vēlas piedalīties parlamenta vēlēšanās, pašiem šī sava griba arī jāpauž, tā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tiešsaistes seminārā vēlēšanu komisiju locekļiem, darbiniekiem un novērotājiem sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš skaidroja, ka nepiederošām personām vēlēšanu iecirknī nav jāatrodas, tai skaitā arī cilvēkiem, kas jau ir nobalsojuši, tiem, kam nav personu apliecinoša dokumenta. Savukārt mediju pārstāvjiem līdzi jābūt darba apliecībām.

Tomēr izņēmumi ir gadījumi, ka vēlētājam ir kādi fiziski trūkumi un līdznācējs palīdz tehniski veikt balsojumu. Piemēram, tie ir cilvēki, kuri zaudējuši redzi tādā apjomā, ka nespēj paši izdarīt izvēli. Tāpat arī cilvēki ar kustību traucējumiem vai rokas zaudējumu, kas liedz tehniski izdarīt izvēli.

Vienlaikus šīs izņēmums nav viennozīmīgi lietojams, ja runa ir par mentālu invaliditāti, sacīja Cimdars. Pēc viņa paustā, līdz šim šādos gadījumos tika pieņemts, ka līdzi atnākušais cilvēks palīdz atrast vēlēšanu zīmi, kuru vēlētājs viņam lūdzis palīdzēt atrast.

"Un šīs gribas paušana ir vēlēšanu diena. Līdz ar to, cilvēkam ar mentālu invaliditāti, ja viņš vēlas piedalīties vēlēšanās, pašam šī sava griba arī jāpauž," teica Cimdars.

Vienlaikus CVK vadītājs aicināja vēlēšanu iecirknī strādājošos ar cieņu izturēties pret cilvēkiem ar invaliditāti - nestumdīt viņus, nepacelt balsi, bet piedāvāt palīdzību.

Seminārā tika uzdots jautājums, vai ir pieļaujams, ka vecmāmiņai līdzi balsošanas kabīnē iet mazmeita. Cimdars skaidroja, ja vecmāmiņa uzstāj, ka mazmeita var palīdzēt, tad tai nevajadzētu būt problēmai. Tai pat laikā, ja komisijai ir aizdomas, ka nav nepieciešamība pēc palīdzības, vai tā iepriekš nav pieteikta, sākotnēji būtu jāaicina otru personu atstāt kabīni.

Seminārā plaši un detalizēti stāstīja, kā strādāt ar CVK lietojumprogrammu "Balsis 2018", kā notiek vēlēšanu iecirkņu sagatavošana, novērotāju reģistrēšana, kāda ir balsošanas kārtība, balsu skaitīšana un nodošana, kā arī tika pārrunāti citi jautājumi. Līdzās Cimdaram piedalījās arī informāciju tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" projektu vadītājs Renārs Kadžulis.

Tika izrunātas arī ļoti specifiskas lietas, piemēram, kā notiek kastu plombēšana. Pēc Cimdara paustā, viena no lielākajām kļūdām šajā procesā ir secības neievērošana.

Tāpat, piemēram, tika vaicāts, ko darīt, ja vēlētājs saplēsis aploksni, kurā jāieliek vēlēšanu zīmes. Tika paskaidrots, ka šo aploksni vēlētājam ir jānodod un jāsaņem jauna, par to parakstoties.

CVK vadītājs arī piebilda, ka iecirkņi ienākšanai tiks slēgti plkst.20, bet visi, kas ieradīsies līdz tam, varēs nodot savu balsi arī pēc plkst.20.

Cimdars arī uzsvēra, ka iecirkņa darba organizēšanai pietiks ar vienu datoru, tomēr labi, ja katrs vēlēšanu komisijas loceklis prot ar to strādāt.

CVK vadītājs arī minēja, ka savstarpējā komunikācijai paredzēts izmantot aplikāciju "WhatsApp".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu