Tronī jau 66 gadus. Kas notiks ar Apvienoto Karalisti pēc karalienes Elizabetes II nāves? (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Karaliene Elizabete II Apvienotājā Karalistē valda jau 66 gadus. Daudzi briti ir piedzimuši un nodzīvojuši visu savu dzīvi, neredzot citu monarhu troņa augstumos. Bet kas notiks pēc karalienes nāves? 

Karaliene sēdās tronī 1952. gadā, līdz ar to viņa ir visilgāk valdošais britu monarhs. Karalienes nāve būs traģiskākais notikums Apvienotajā Karalistē kopš 2. pasaules kara, vēsta portāls "Business Insider".

Pašlaik karalienei ir 92 gadi - ņemot vērā cienījamo vecumu, izstrādāts detalizēts plāns, kā rīkoties karalienes nāves gadījumā.

Fotogalerija: Lielbritānijā atzīmē karalienes Elizabetes II 92 gadu jubileju

Paziņojums

Paziņojumi par karalienes nāvi ir sagatavoti, arī lielākie plašsaziņas līdzekļi jau uzrakstījuši nekrologu.

Tas, kā fakts par nāvi no Bekingemas pils nonāks līdz iedzīvotājiem, ir rūpīgi gatavots un vairākas reizes izmēģināts process - operācijas nosaukums ir "Londonas tilts krīt."

Šī frāze tapusi jau 1960. gadā un tiks izmantota informācijas nodošanai starp oficiālajiem informācijas kanāliem.

Pirmā persona, kura tiks informēta par nāvi, būs karalienes sekretārs sers Kristofers Geids. Tālāk viņš informēs premjerministru, pēc tam informācija nonāks pie citu valstu amatpersonām. Tad Bekingemas pils izdos oficiālu paziņojumu, ziņa nonāks medijos un sāksies sēru periods.

Fotogalerija: Megana, Harijs un karaliene Elizabete II publiskā pasākumā Bekingemas pilī

12 sēru dienas

Pēc karalienes nāves dzīve Apvienotajā Karalistē apstāsies uz vismaz 12 dienām. Biržas un bankas pārtrauks savu darbību un tas radīs haosu Apvienotās Karalistes ekonomikā. Gan bēres, gan nākamā kronēšana kļūs par oficiālām brīvdienām, līdz ar to IKP zaudējumi var sasniegt pat sešus miljardus eiro, aprēķinājis portāls "Business Insider".

Vairums Lielbritānijas strādnieku sēru laikā tiks atbrīvoti no darba pienākumiem, piloti pārtrauks lidojumus. Lielākā daļa pils darbinieku uzreiz tiks sūtīti mājās. Karaliskajā sola tiesā darbojas speciāla saziņas līnija, kas informē darbiniekus par tālāko rīcības plānu karalienes nāves gadījumā.

Šajā laikā karalienes ķermenis tiks pārvests uz Bekingemas pili un gatavots bērēm, ko vadīs Kenterberijas arhibīskaps.

Gatavošanās bērēm

Karalienes zārks tiks novietots Apvienotās Karalistes parlamenta Vestminsteras zālē, lai ikviens varētu nākt un atvadīties. Zālē būs atvērta apmeklētājiem līdz pat bērēm, kas visticamāk, notiks 12 dienas pēc nāves.

Pēc tam zārks tiks transportēts uz Vestminsteras abatiju un no turienes notiks bēru gājiens.

Šīs, domājams, būs visu laiku apmeklētākās bēres un tajās viesosies daudzu valstu augstākās amatpersonas.

Karogi sēru laikā tiks turēti pusmastā, pacelti tie tiks tikai 8:00 no rīta, nākamajā dienā pēc bērēm. Baznīcas zvanīs zvanus gan bērnu dienā, gan dienu pēc tam.

Pēc bērēm notiks karalienes apbedīšana - vieta, kur tas notiks, pagaidām nav atklāta.

Interesanti:

  • britu valūtu rotā monarha attēli - pēc karalienes nāves šie attēli būs jāmaina. Jau tagad ir sagatavotas naudas zīmes ar prinča Čārlza uzdruku, bet valūtas attēla maiņa nenotiks vienā dienā - tas varētu aizņemt pat vairākus gadus;
  • Apvienotās Karalistes himnas "Dievs, svētī karalieni" vārdi mainīsies. Himna kļūst tāda pati, kā bija pirms karaliene Elizabete II ieņēma troni - "Dievs, svētī karali";
  • policijai būs nepieciešams mainīt ķiveres, jo pašlaik uz tām attēloti karalienes iniciāļi. Pārmaiņas būs nepieciešamas arī lielai daļai militārā aprīkojuma;
  • mainīsies arī ieraksti iedzīvotāju pasēs, tagad tajās pieminēts karalienes vārds;
  • būs nepieciešams mainīt visus oficiālos zīmogus, jo pašlaik tajos attēlota karalienes Elizebetes II seja;
  • lielākie ziņu mediji ir jau sagatavojuši vairāku dienu programmu karalienes nāves gadījumā, ar intervijām un dokumentālajām filmām;
  • televīzijas diktori tērpsies sēru tērpos un no TV programmas tiks izņemti jebkādi izklaides raidījumi.

Esi sveicināts, karali!

Tronis nevienu brīdi nedrīkst stāvēt tukšs, līdz ar to, uzreiz pēc karalienes nāves, viņas vietu ieņem princis Čārlzs.

Kad lielākā daļa pils darbinieku pēc karalienes nāves būs devušies mājās un tūristu apskates vietas būs aizvērtas, Svētā Džeimsa pilī aiz slēgtām durvīm tiksies ārvalstu padomnieki, Londonas mērs un citas augstas amatpersonas, lai oficiāli atzītu karalienes pēcteci.

Tomēr jaunā karaļa kronēšana notiks vien pēc sēru perioda, kas var ilgt pat gadu. Lai gan tehniski princis Čārlzs kļūst par monarhu karalienes nāves brīdī un var rīkoties kā vēlas - kaut vai nerīkot kronēšanas ceremoniju vispār - domājams, ka viņš nelauzīs ilggadējās tradīcijas.

Fotogalerija: Karalienes Elizabetes II vizīte Latvijā 2006. gadā

Lai gan procedūra, ko nepieciešams veikt karalienes nāves gadījumā, teorētiski ir zināma, realitātē iespējams saskarties ar negaidītiem pavērsieniem - pēdējo reizi monarhs tika apglabāts pirms vairāk nekā 60 gadiem, un kopš tā laika daudz kas ir mainījies.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu