"Kas tad - viņi ātros kredītus ņems?" Ģimenes ārstu asociācija satraukta par veselības reformu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai arī joprojām nav zināms, kuras partijas veidos nākamo valdību, ir pilnīgi skaidrs, kāds būs tās pirmais uzdevums, proti, jaunajai koalīcijai vajadzēs izlemt, ko darīt ar Andas Čakšas rosināto valsts veselības apdrošināšanas sistēmu - stāsta TV3 Ziņas.

Ģimenes ārstu asociācija aicina jaunajā Saeimā ievēlētās partijas to atcelt, taču mediķu aprindās reformai ir atbalsts, jo tā nozarei sola vairāk naudas.

Daudz laika lēmuma pieņemšanai jaunajiem politiķiem nebūs, jo aizejošās valdības apstiprinātās pārmaiņas stājas spēkā jau gadu mijā.

Asociācija aicina jaunajā Saeimā ievēlētās partijas atcelt pērn decembrī pieņemto veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas Latvijā paredz ieviest dalītus veselības pakalpojumu grozus.

Mediķi pauž bažas, ka, sākot ar janvāri, tie būs viņi, kuriem vajadzēs dalīt pacientus, atkarībā no tā - ir vai nav viņi apdrošināti.

"Man pacienti zvana, nāk un prasa, ko man darīt, jo viņiem neesot, ko samaksāt," ziņu raidījumam atklāj Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

"Tie pamatā ir pacienti, kuriem ir mikrouzņēmumi, vai arī tādi, kas ir mākslinieki, kuriem ir neregulāri ieņēmumi. Ja šogad viņiem jāmaksā 51 eiro, tad nākamgad tam klāt ir vēl 150 eiro," stāsta asociācijas prezidente. "Pie tam viņi nevar samaksāt pa daļai, viņiem jāmaksā visa summa vienlaicīgi. Kas tad – viņi kredītus ātros ņems?"

Ja šie pacienti nebūs samaksājuši likumā prasīto summu, no nākamā gada par vizīti pie speciālista viņiem būs jāmaksā no savas kabatas.

"Mūs satrauc arī tas, ka nebūs kompensējamās zāles – tādas kā sirds un asinsvadu zāles pret paaugstinātu spiedienu, pie bronhiālas astmas, epilepsijas pacienti, kuri ar šīm zālēm dzīvo visu savu mūžu, nevarēs atļauties, jo tās ir ļoti dārgas," turpina Veide. "Tad valsts maksās, jo viņiem būs slimību saasinājumi."

Visas tā sauktās jaunās partijas, kuras iekļuvušas parlamentā, pirms vēlēšanām solīja dalīto grozu principu atcelt. Lai gan joprojām nav skaidrs, tieši kura no partijām vadīs nākamo valdību un Veselības ministriju, šādi solījumi izskan arī tagad - vēsta TV3 Ziņas.

To, ka Čakšas virzītā reforma būs jāpārstrādā, piekrīt arī "Jaunā Vienotība", kura reformu iepriekš atbalstīja.

"Lai automātiski apdrošinātu visus legāli strādājošos, valsts budžetā nepieciešami aptuveni 10 miljoni eiro. Čakša uzsver, ka arī ZZS nav nekas pret apdrošināto personu loka paplašināšanu, taču tad jāsaprot, kas par viņiem maksās – paši vai pārējā sabiedrība," uzsver partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Pēc Čakšas teiktā, pilnīga veselības aprūpes finansēšanas likuma atcelšana nozīmētu, ka nozarei gar degunu aizies aptuveni 300 miljoni eiro, kas iezīmēti caur sociālo iemaksu palielinājumu. Šī nauda paredzēta ārstu un māsu algu pielikumam nākamajos gados. Tieši tāpēc daļa mediķu Čakšas ieviesto veselības apdrošināšanas sistēmu atbalsta - informē TV3 Ziņas.

"Tad ir jāsaprot, kā šo 1%, ko maksā pilnā nodokļu maksātāju grupa, pievieno vai izmaina arī parējām grupām, kas legālajā rāmī neveic šobrīd sociālas iemaksas. Tā ir nodokļu politikas sadaļa, kur ir izšķiršanās, ka to izdara," piebilst veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu