EP pieprasa stingrāku "Facebook" kontroli un auditu, lai novērstu iespējamo iejaukšanos vēlēšanās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā pieprasa Eiropas Savienības (ES) iestādēm veikt pilnu sociālā tīkla Facebook auditu un ieviest jaunus pasākumus, lai novērstu iespējas ietekmēt vēlēšanas, informēja EP Informācijas birojs Latvijā.

EP deputāti norāda, ka Facebook ne tikai iedragājis ES iedzīvotāju uzticību, bet arī pārkāpis ES likumu. Viņi iesaka Facebook veikt izmaiņas savā platformā, lai tā pilnībā atbilstu ES datu aizsardzības likumam.

EP deputāti norāda, ka iegūtos datus Lielbritānijā bāzētais politisko konsultāciju uzņēmums Cambridge Analytica, iespējams, izmantoja politiskos nolūkos, Lielbritānijas referendumā par dalību ES un vēlētāju mērķēšanai 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu laikā.

Politiķi rezolūcijā uzsver steidzamību, ar kādu jācīnās pret jebkādiem mēģinājumiem manipulēt ar gaidāmajām Eiropas vēlēšanām, kā arī attiecībā uz vēlēšanu likumu pielāgošanu jaunajai digitālajai realitātei.

Lai novērstu iejaukšanos vēlēšanās, izmantojot sociālos medijus, EP deputāti rosina piemērot vispārpieņemtus "off-line" vēlēšanu ierobežojumus arī tiešsaistē: noteikumi par izdevumu pārskatāmību un ierobežojumiem, klusēšanas periodu ievērošanu un vienlīdzīgu attieksmi pret kandidātiem.

Tāpat eiroparlamentārieši rosina atvieglot tiešsaistes politisko apmaksāto reklāmu un to izdevējorganizāciju vai juridiski atbildīgo personu atpazīšanu, aizliegt sociālo mediju lietotāju profilēšanu vēlēšanu vajadzībām, tajā skaitā tiešsaistes uzvedības izmantošanu, kas varētu atklāt politiskās izvēles, kā arī rosina, ka sociālo mediju platformām vajadzētu marķēt saturu, ko izplatījuši boti, paātrināt viltotu kontu slēgšanu un sadarboties ar neatkarīgiem faktu pārbaudītājiem un akadēmiķiem, lai novērstu dezinformāciju.

EP deputāti arī rosina dalībvalstīm ar Eurojust atbalstu veikt izmeklēšanu attiecībā uz ārvalstu spēku iespējami veiktiem pārkāpumiem tiešsaistes politiskajā telpā.

Rezolūcija apkopo pieņemtos lēmumus pēc šī gada maijā notikušās sanāksmes starp vadošajiem EP deputātiem un Facebook dibinātāju un vadītāju Marku Zakerbergu, kā arī trim nākamajām uzklausīšanas sanāksmēm. Tajā iekļauta atsauce arī uz 28. septembrī notikušo kiberuzbrukumu, kam tika pakļauti Facebook lietotāju konti.

"Šis ir globāls jautājums, kas jau ir ietekmējis mūsu referendumus un mūsu vēlēšanas. Šajā rezolūcijā ir izklāstīti nepieciešamie pasākumi, tajā skaitā neatkarīgs Facebook audits, ES konkurences noteikumu modernizācija un papildu pasākumi mūsu vēlēšanu aizsardzībai. Tagad ir jārīkojas ne tikai, lai atjaunotu uzticību tiešsaistes platformām, bet arī - lai aizsargātu iedzīvotāju privātumu un atjaunotu viņu uzticēšanos un paļaušanos mūsu demokrātiskajām sistēmām," sacīja EP Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas priekšsēdētājs Klods Moress.

Jau vēstīts, ka Facebook iekļuva privāto datu aizsardzības skandālā pēc ziņām, ka Cambridge Analytica, kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa, var būt izmantojusi 87 miljonu ASV vēlētāju Facebook profilu informāciju bez viņu atļaujas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu