Rīgas slavenākā grausta īpašnieki pagaidām jaunus sodus nesaņem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Grausts Marijas ielā 6.
Grausts Marijas ielā 6. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgā, Marijas ielā 6, esošā grausta īpašnieki pagaidām pilda visus Rīgas domes uzliktos pienākumus un sodus nesaņem, pavēstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Saskaņā ar Rīgas domes 25. aprīļa lēmumu, nama īpašniekiem četru mēnešu laikā pēc lēmuma pieņemšanas bija jānoslēdz līgums par nama sakārtošanas būvprojekta izstrādi.

Līdztekus nama sakārtošanas būvprojekta izstrādei īpašniekiem sešu mēnešu laikā pēc šī līguma parakstīšanas tas jāsaskaņo būvvaldē un pusotra gada laikā jāsaņem būvatļauja un jāuzsāk būvdarbi. Ēkas sakārtošana ir jāpabeidz ne vēlāk kā divu gadu laikā pēc būvatļaujas saņemšanas.

Tāpat ēkas īpašniekiem uzticēts reizi divos mēnešos veikt ēkas ārsienu vertikalitātes monitoringu, divas reizes gadā fasādes un jumta tehniskā stāvokļa apsekošanu līdz būvdarbu sākšanai, kā arī reizi gadā veikt ēkas tehnisko apsekošanu.

Tā kā nama īpašnieki savlaicīgi nebija izpildījuši nosacījumu par sakārtošanas būvprojekta izstrādi, septembrī dome sāka viņiem piemērot sodus. Pirmajā nedēļā katram īpašniekam tika piemērots 50 eiro liels sods, savukārt 28. septembrī abi īpašnieki saņēma jau attiecīgi 770 un 660 eiro lielus sodus.

Decembrī abi īpašnieki saņemtu jau 5000 eiro lielu sodu katru nedēļu, taču 3. oktobrī īpašnieki uzlikto pienākumu izpildīja un iesniedza apliecinājumu, ka uzsākta būvprojekta izstrāde. Projekts paredz, ka nams tiks pārbūvēts par dzīvojamo ēku.

No 5. oktobra pašvaldība īpašniekiem varētu piemērot sodu, ja nebūtu iesniegti nama ārsienu vertikalitātes monitoringa rezultāti un ēkas fasādes un jumta tehniskā stāvokļa atzinumus.

Taču, pēc Gailītes teiktā - abus šos kritērijus īpašnieki ir izpildījuši un visus atzinumus iesnieguši. Būves fasādes un jumta tehniskā stāvokļa atzinumā secināts, ka ēkas nesošo konstrukciju stabilitāte ir pietiekoši noturīga un uz apskates brīdi nerada lielas šaubas par ēkas nestspēju.

Jau vēstīts, ka ēka jau vairāk nekā 15 gadus ir izpelnījusies Rīgas slavenākā grausta statusu. Īpašumu veido zemes vienība 1432 kvadrātmetru platībā, uz kuras atrodas piecstāvu dzīvojamā ēka un pagrabs zem pagalma. Tā ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve un to īpašniekiem ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme.

Ēka pieder Igaunijas pilsonim Tomasam Tolam un Jevgēņijam Petrovam, kurš īpašuma tiesības šī gada sākumā dāvinājumā saņēmis no Ludmilas Baumanes. Uz Tola vārda īpašumtiesības reģistrētas kopš 1997. gada augusta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu