Redzes pasliktināšanās, vājums, galvassāpes: slimība, kas nepāries

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Izstāde "Es un MS", kas atklāta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā "Gaiļezers
Izstāde "Es un MS", kas atklāta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā "Gaiļezers Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 5. novembrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā Gaiļezers tika atklāta izstāde Es un MS, kas veltīta multiplajai sklerozei, ar kuru Latvijā slimo vairāk nekā 2000 cilvēku.

Multiplā skleroze - tā nav slimība, kas piemeklē tikai vecus cilvēkus. Tā ir kaite, kas var snaust jebkurā organismā un pēkšņi dot par sevi ziņu.

Pirmie slimības simptomi var parādīties jau agrā stadijā. Visbiežāk - galvas reibšana, vājums, pārmērīgs nogurums, galvassāpes, redzes pasliktināšanās, krampji u.tml.

Šādi simptomi rodas iekaisuma procesa rezultātā, kad imūnsistēma piedzīvo uzbrukumu. Diemžēl galvas smadzenēs notiek neatgriezeniski procesi: mielīns, kas pārklāj smadzenes, pārvēršas par saistaudiem, un signāli, kas tika doti parastajām nervu šūnām, ir spiesti nervu sistēmā meklēt "jaunus ceļus".

Latvijā cilvēki, kas slimo ar multiplo sklerozi, pārsniedz divus tūkstošus, bet pasaulē sirgst apmēram 2,5 miljoni cilvēku.

Foto: Publicitātes foto

"Multiplās sklerozes diagnozes gadījumā ļoti svarīga ir agrīna diagnostika. Jo ātrāk mēs atpazīsim slimību, jo labāki būs ārstēšanās rezultāti - saglabāsies darbaspējas, reproduktivitāte un tiks apstādināta iespējamā invaliditāte. Tāpēc ir ļoti svarīgi vērsties pie jaunatnes, lai viņi varētu pamanīt simptomus," skaidro klīnikas neirologs un neiroķirurgs Guntis Karelis.

» Holivudas aktrisei Selmai Blērai diagnosticēta multiplā skleroze

Mediķis pozitīvi attiecas pret Latvijas Multiplās sklerozes asociācijas darbu un iniciatīvu organizēt fotoizstādi. Pats galvenais - maksimāli informēt sabiedrību par slimību un tās simptomiem.

Foto: Publicitātes foto

Idejas autors ir profesionāls fotogrāfs Aleksejs Alifanovs. Fotogrāfs veselu gadu tikās ar pacientiem, apmeklēja pasākumus ar viņu piedalīšanos un nāca uz sanāksmēm. Viss tas bija nepieciešams, lai parādītu īstus cilvēkus ar īstām emocijām.

"Kopīgais visās fotogrāfijās ir cilvēki, kurus skārusi multiplā skleroze. Es parādīju ne tikai fiziskās problēmas, bet arī emocionālas grūtības, ar kurām saskaras katrs pacients," par saviem darbiem stāsta Aleksejs.

Jāmin, ka šie nav pirmie publiskie Alekseja darbi portreta žanrā. 2016. gadā fotogrāfu pamanīja ārvalstu žūrija, no 100 darbiem izvēloties tieši viņa darbu kategorijā Cilvēks/ Portrets, piešķirot gada galveno balvu (Latvijas Gada balva fotogrāfijā).

Foto: Edijs Pālens / LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA

Izstādi ir iespējams apskatīt līdz 9. decembrim (darba dienās no 8:00 līdz 18:00) poliklīnikas Gaiļezers otrajā stāvā.

Fotogalerija: Stacionārā "Gaiļezers" atklāta multiplās sklerozes pacientiem veltīta fotoizstāde "Es un MS"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu