Pitsburgas sinagogas šāvēju ārstēja ebrejs. Medbrālis dalās ar savu pieredzi (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikhail Tereshchenko/TASS/Scanpix

Oktobra beigās ASV pāršalca pēdējo gadu šausmīgākais antisemītisma incidents - kāds 46 gads vīrietis uzbrukumā Pitsburgas sinagogai nošāva 11 cilvēkus. Pēc apšaudes ar policiju uzbrucējs tika nogādāts slimnīcā. Viens no viņa glābējiem bija ebreju medbrālis Ārijs Mālers, kurš ar savu pieredzi dalījies vietnē Facebook.

Ārijs Mālers ir medbrālis kādā no Pitsburgas slimnīcām. Oktobra beigās smagā stāvoklī tur tika ievests 46 gadus vīrietis - viņa vārds bija Roberts Boers un vien nesen vienā no pilsētas sinagogām viņš bija nošāvis 11 cilvēkus.

Tiek ziņots, ka pirms ievešanas slimnīcā uzbrucējs kliedzis "nāvi visiem ebrejiem".

"Esmu pārliecināts viņš nezināja, ka esmu ebrejs," vēlāk vietnē Facebook rakstīja Ārijs.

Pēc apšaudes ar policiju uzbrucējs ticis ievainots. Medbrālis Ārijs stāsta, ka pret ievainoto izturējies ar tādu pašu iejūtību un rūpēm kā jebkuru citu.

Fotogalerija: Policija pie sinagogas Pitsburgā, kur notikusi apšaude

Sākumā Ārijs nav vēlējies dalīties ar savu pieredzi, bet ASV mediji ilgstoši uz viņu atsaucās kā uz "to ebreju medbrāli, kurš rūpējās par Robertu Boeru", tāpēc viņš vēlējies veidot pats savu stāstu.

"Tas, ka es darīju savu darbu - darbu, kurā iejūtība un empātija svarīgāka par visu - kļuvusi par ziņu tāpēc, ka es esmu ebrejs. Vēl vairāk tāpēc, ka mans tēvs ir rabīns," raksta Ārijs.

Medbrāļa ieraksts strauji izplatījies vietnē Facebook. Viņš teicis, ka, "ielūkojoties Roberta Boera acīs, viņš neesot redzējis ļaunumu". Ārijs arī pastāstīja, ka mazāk kā stundu pirms Boera atvešanas viņš uztraucies, vai starp 11 nogalinātajiem nebūs viņa vecāki.

Roberts Boers vēlāk pateicies Ārijam par savas dzīvības glābšanu.

"Manas rūpes nāk no labestības; manu rīcību pavada empātija un, kad rūpējos par kādu, nav nozīme, kāds ir šis cilvēks," raksta Ārijs. "Labākais veids, kā godināt viņa upurus, man šķita būtu tad, ja ebrejs pierādītu viņa maldus.”

Visu laiku, ko Roberts un Ārijs pavadīja kopā, medbrālis nav atklājis savu reliģisko piederību. "Ja viņš zinātu, ka es esmu ebrejs, vai tas ko mainītu?" vaicā medbrālis. "Svarīgāks jautājums - vai tas ko nozīmē tev?"

Ārijs gan atzīst, ka nav bijis šokēts par apšaudi. "Godīgi sakot, tas ir tikai laika jautājums, kad notiks nākamā [apšaude]. Vēsture liedz cerēt, ka kādreiz kas mainīsies."

Viņš arī dalījies ar savu pieredzi, kā bērnam piedzīvojot antisemītismu. Uz viņa skolas galda bija uzzīmētas ilustrācijas, kur viņa ģimeni ved uz gāzes kameru, un viņa skapīti bija iemestas zīmītes ar tekstu: "Mirsti, ebrej. Ar mīlestību, Hitlers."

Pitsburgas sinagogas šāvējs atrodas arestā kopš 27. oktobra. Viņš noliedz sev izvirzītās sūdzības par uzbrukumu ebreju svētvietai, kas tiek uzskatīts par vienu no pēdējo gadu nežēlīgākajiem antisemītisma incidentiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu